banner-image

Janković: Da njive ne odu ispod žita sumnjivim licima

-Sprečavanje prodaje obradive zemlje strancima je nužno privremeno rešenje. Naši poljoprivrednici, poljoprivreda, ekonomija, u ovom momentu nisu spremni za ravnopravnu utakmicu na evropskom i svetskom tržištu. Stavljanje naših strateških resursa na doboš ravno je brisanju naše budućnosti. Zbog korupcije u državi zemlja nam izgleda kao stara društvena firma koju budzašto privatizuju, rasparčavaju i prodaju u delovima. Proizvodne fabrike otišle su u staro gvožđe, industrijsko zemljište za šoping centre, a sada sledi licitacija zemlje sa koje se hranimo, po što većoj proviziji i manjoj ceni – naveo je, odgovarajući na pitanje Lige socijaldemokrata Vojvodine predsednički kandidat Saša Janković

Stručnjaci tvrde da opšta zabrana prodaje zemlje strancima nije moguća bez raskida Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, jer je u njoj promet poljoprivrednim zemljištem slobodan, podsetio je on u odgovoru na pitanje LSV da li prihvata inicijativu da se onemogući prodaja zemlje strancima.

-Ali mi u Evropu ne želimo goli i bosi. Zato treba naći pravni način da se naši nacionalni resursi zaštite dok ne povratimo državu i njeno funkcionisanje ne dignemo do evropskih standarda. Tek kada budemo imali državu, odnosno pravnu sigurnost, strateško ekonomsko planiranje, uređeno tržište i institucije koje ne rade po diktatu već po zakonu, moći će ekonomija (i poljoprivreda) da stanu na noge i budu spremne za otvoreno evropsko tržište kapitala, robe i ljudi – rekao je Janković, a preneo „Peščanik“. 

-Ako prodaju zemlje strancima ne možemo da zabranimo, a da ne prekinemo proces pridruživanja, tada država nipošto ne bi smela da koristi pravnu mogućnost da zemlju prodaje strancima (baš kao što ne bi smela da proda ni Telekom). Ona pogotovo ne sme da zemljište prepušta „ispod žita” sumnjivim investitorima pod netransparentnim uslovima, što sadašnja vlast radi. Čineći to ona svesno gazi nacionalne interese zarad lične koristi – dodao je on. 

Janković je ocenio da, uporedo sa izgradnjom pravne države, agro-ekonomskim merama treba osnaživati domaće poljoprivrednike.

-Između ostalog, nivo subvencija poljoprivrednim proizvođačima trebalo bi da bude na nivou proseka EU (mereno prema BDP-u). Tu treba uvesti i uslov reciprociteta. Kada dođemo do toga da naši seljaci ili firme, ako požele, mogu da kupuju vinograde u Francuskoj, tek tada ne treba da sprečavamo ni obrnuto. Do toga nikada nećemo stići ako prethodno svoju zemlju prodamo, a novac bude bio iznet u inostranstvo radi lagodnog života pojedinaca – kazao je kandidat za predsednika Srbije naglasivši i da pitanje restitucije mora da bude pravedno i u potpunosti rešeno.

(Agrosmart)