banner-image

Meda izvezemo više i od mesa, a košnica 1,2 miliona

Deveti međunarodni pčelarski sajam juče je otvoren u Beogradu potpisivanjem Sporazuma o saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opštine Rača o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda.Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da je pčelarska proizvodnja jedna od najboljih stvari koju Srbija ima.

-Veoma je važno da razvijamo pčelarstvo jer recimo 2013. godine je više izvezeno meda iz Srbije, nego goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa. Ovo je mnogo važna priča za Srbiju. Čitav koncept razvijanja dodate vrednosti u proizvodnji apsolutno je ostvariv u pčelarstvu i zbog toga, priča o izgradnji pogona u Rači veoma je važna, jer će na jednom mestu moći da bude sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje našeg meda – rekao je Nedimović nakon svečanosti otvaranja sajma.

Nedimović kaže da će Ministarstvo poljoprivrede dati svoj pun doprinos tome, a naročito će promovisati priču o srpskom kvalitetu, te da se “konačno razdvoji žito od kukolja i da ono što je pravi med bude na rafovima i Srbije, a i u inostranstvu”.

Radna grupa na terenu, naglašava ministar, pokazala je dobre rezultate i jedan od fokusa upravo je borba protiv nelegalnog meda.

– Ljudi iz SPOS su afirmisali tu priču i stavili je u prvi plan. Nije još stvar gotova, borba predstoji, ali mi ne odustajemo. U narednih 10 dana izaći ćemo sa svim pravilnicima uz koje ćemo subvencionisati sve poljoprivredne proizvođače, u ovom slučaju pčelare – rekao je Nedimović.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je rekla da je “svakako očigledno” koliko vlada Srbije ceni sve što radi Pčelarski savez Srbije i koliko je važno pčelarstvo za našu zemlju.

-Gradnja pogona u Rači pravi je pokazatelj potencijala Srbije, povezivanje lokalnih preduzetnika i njihov zajednički nastup na tržištu, da bi bili jači nego pojedinačno i to je primer kako treba da se stimuliše i ohrabruje lokalni ekonomski razvoj – rekla je ministarka i dodala da će se potruditi da dobijanje dozvola za izgradnju te fabrike protekne u najboljem mogućem redu. 

Predsednk Saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živadinović istakao je da je država dosta učinila da se sklone falsifikati meda sa tržišta, odnosno nelojalna konkurencija, i naveo podatak da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika na planeti.

-Jedna košnica na šest stanovnika, to nema nijedna zemlja, u Kini jedna košnica na 226 stanovnika, Slovenija velika pčelarska zemlja, jedna košnica na 14 stanovnika, zaista možemo biti ponosni, najviše košnica po glavi imamo, a to je oko 1,2 miliona košnica – istakao je Živadinović.

Međunarodni pčelarski sajam se završava danas, a štandove ukupno 114 domaćih i stranih izlagača je postilo preko 10 hiljada ljudi.