banner-image

Sremci će zasejati repe kao lane

Šećerna repa se seje u rano proleće ili još krajem zime, odmah posle setve jarih strmih žita. Sada se polako stiču uslovi za setvu koju poljoprivredni proizvođači planiraju u prvoj polovini marta. Po pravilu, u normalnim godinama ovaj posao treba da se završi do kraja marta, a najkasnije do 5. aprila.

Nakon odrađene pripreme zemljišta tokom zime i predsetvene prihrane oranica čeka se optimalna temperatura za početak setve repe. Optimalni rok je druga polovina marta ističu stručnjaci. Ranom setvom produžava se vegetacioni period i bolje koristi zimska vlaga čemu se nadaju poljoprivrednici u šidskom kraju Srema.

Do značajnijih povećanja površina koje će zauzeti kraljica ratarskih kultura ove godine neće doći. Jedan od razloga je i mehanizacija kojom se opslužuju površine veoma zahtevne kulture na području Sremske Mitrovice.

Sećerna repa se obično seje na dubinu od 2 do 3 cm. Na lakšim zemljištima i u kasnom roku setve, kao i u sušnijem periodu kakvo je ovo treba sejati se na 3 do 4 cm. Ne sme se sejati duboko, jer sećerna repa ima nežnu klicu. Protekla proizvodna godina bila je više nego rodna kada je u pitanju slatki koren, a kakva će biti ova, stručnjaci kažu da je trenutno sve i domenu nagađanja.

Seme šećerne repe slabo klija i niče i računa se da od posejanog semena oko 30 % propada.
Pored optimalne strukture i vlažnosti setvenog sloja, za uspešno klijanje i nicanje potrebno je da seme bude položeno na tačno određenu dubinu i utisnuto u posteljicu.

{youtube}C3hsw3ad968{/youtube}

(Sremska TV)