banner-image

Za duvan spremno 500 kvadrata kukujevačkih plastenika

Za uspešnu priozvodnju duvana neophodan je zdrav i ujednačen rasad. Kako bi se ova mera ispoštovala duvandžije su sa lepšim danima i temperaturama koje su u plusu pristupile pripremi rasada. Nakon zimskog perioda aktuelni su i radovi na osposobljavanju plastenika u kojem se odvija prvi deo procesa uzgoja.

Kada je u pitanju duvan, u Kukujevcima su u toku pripreme za proizvodnju rasada u kontejnerima. Kontejneri se pune odgovarajućim supstratom i u svaku se usejava po jedna semenka duvana. Nakon toga duvan će ovako pripremljen čekati početak klijanja i za oko 10 dana biće postavljen u plastenik da bi opet potom nakon 55 do 60 dana svoje mesto našao na otvorenom polju.

3.000 kontejnera završiće na površini od 500 kvadrata plastenika u kojem će se pripremati za sadnju na otvorenom polju. Najvažnije, trenutno, pored pripreme rasada je i osposobljavanje plastenika kojem se menja spoljašnja folija.

Seme virdžinije biće posejano na sremskim oranicama kada bude stasalo za ovaj posao. U konktretnom slučaju na 22 hektara očekuje se uz pravovremeno delovanje sa zaštitom protiv bolesti i štetočina kvalitetan rod, kao i proteklih godina koji će pred kraj procesa uzgoja završiti u sušarama, a potom i kod otkupljivača.

(Sremska TV)