banner-image

Agrana kupuje Sunoko, Kostić sad može na Helenik šugar

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je austrijskoj kompaniji Agrana da preuzme srpski Sunoko, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Komisija je u saopštenju navela da je u postupku utvrđeno da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

“Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina”, navodi se u saopštenju i dodaje da ta kompanija nije prisutna na tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji. 

Podsetimo, Agrana par meseci čeka na dobijanje zelenog svetla za odobrenje koncentracije, odnosno kupovinu većinskog udela u industriji šećera “Sunoko”. 

Od lane, kada je “srpski kralj šećera” kupio fabriku u Senti, njegov udeo na domaćem tržištu je dostigao 74 odsto, što ne bi trebalo da se dozvoli po Zakonu o zaštiti konkurencije. Preuzimanje senćanske „TE-TO“ šećerane Miodragu Kostiću nije bilo jednostavno upravo zbog koncentracije ali mu je Komisija za zaštitu konkurencije nakon dužeg otezanja ipak odobrila da kupi Sentu od italijanskog „Sfira“. Međutim, on sada merka i jedine preostale šećerane u Srbiji u kojima nema vlasništvo – šećerane grčkog “Helenik šugara” u Žablju i Crvenki pa bi mu odgovara da u igru uskoči i “Agrana” pa da nesmetano uzme pod svoje sve fabrike, odnosno da ima udeo u celoj šećernoj industriji u Srbiji. Kako god, šećer i dalje donosi ozbiljan prihod ovom biznismenu.

Sad se očekuje zanimljiva trka za šećeranama u Crvenki i Žablju, s obzirom na to da će takmaci biti i Petar Matijević, kao i jedna hrvatska i francuska kompanija.

S. G.