banner-image

Agrosmart saznaje: Tenis predaje zahtev za državne njive u Zrenjaninu i Vršcu

Nemačka kompanija “Tenis” predaće zahtev za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u opštinama Zrenjanin i Vršac, saznaje Agrosmart. Dokumentacija i zahtev ovog mesnog giganta još uvek nisu dostavljeni  lokalnim samoupravama ali će svakako biti do 15. marta ove godine, kada ističe rok za predaju. Prema informacijama Agrosmarta prioritet “Tenisa” biće investicija u zrenjaninskoj opštini, odnosno u Banatskom Despotovcu, a tek onda će se ulagati u farme u vršačkoj opštini.

Kako saznajemo, za državno poljoprivredno zemljište zahteve je predala novosadska Industrija mesa “Matijević”, za sada u četiri opštine. Podsetimo, nemački “Tenis” ranije se pominjao kao mogući kupac proizvodnih pogona Petra Matijevića.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je 13. februara javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina investitorima koji će se baviti stočarstvom i prerađivačkom industrijom. Komisija će razmatrati zahtev i investicioni plan podnosioca zahteva u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva.

U Ministarstvu poljoprivrede nam je rečeno da će podatke o tome koliko je zainteresovanih investitora za državne oranice imati i objaviti tek nakon 15. marta.

Iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina dobili smo odgovor u kojem se navodi da su “domaći investitori izrazili zainteresovanost za ulaganja u sektor poljoprivrede”.

– O tome svedoči i činjenica o predatim Pismima o namerama, a koja se tiču ulaganja u infrastrukturu i dalji razvoj agrara na teritoriji grada Zrenjanina – dodaje se uz napomenu da je na teritoriji grada Zrenjanina ukupno 23.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje je predmet izdavanja u zakup. Od te površine 30 odsto zemljišta maksimalna je površina za izdavanje u zakup na osnovu investicionih ulaganja.

-Lokalna samouprava predala je Ministarstvu poljoprivrede Pisma o namerama koja su potencijalni investitori dostavili, i u narednom periodu dokumentaciju propisanu Zakonom o pravu prvenstva zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, zainteresovani moraju predati Ministarstvu do 15. marta, nakon čega će komisija koju je oformila Vlada Republike Srbije, doneti Odluku o ispunjavanju uslova za dodelu prava prvenstva zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina – rečeno nam je u kabinetu gradonačelnika.

Nisu precizirali o kojim je investitorima reč ali nam je rečeno da su potencijalni ulagači izrazili interesovanje za izgradnju farmi, biopostrojenja, kapaciteta za preradu žitarica i to sve uz navedenu molbu da se državno poljoprivredno zemljište u skladu sa investicijom izda u zakup na period do 30 godina.

Odluku o tome ko će u nekoj lokalnoj samoupravi dobiti državne njive u zakup i na tri decenije, donosiće komisija koju čine tri ministra – Branislav Nedimović, Goran Knežević i Dušan Vujović, te pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić i specijalni savetnik Dragan Milić.

“Opšta merila za ocenu investicionog plana za ulaganja u sektor poljoprivredno-prerađivačke industrije su da se radi o ulaganju u nova osnovna sredstva,a koja se ne odnose na isključivu ratarsku proizvodnju, u iznosu od najmanje tri hiljade evra po hektaru, od čega minimum ulaganja u prerađivačke kapacitete iznosi 500 evra po hektaru, odnosno najmanje 500.000 evra ukupne investicije, u periodu do tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom predviđenom ugovorom. U prvoj godini mora se realizovati najmanje 30 odsto investicije, osim u jedinicama lokalnih samouprava koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u kojima ukupni iznos investicije može biti manji od 500.000 evra”, piše u uredbi o davanju zemljišta u dugoročni zakup investitorima.

U planu ulaganje od 22 miliona evra

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je krajem prošle godine da očekuje investiciju vrednu više od 22 miliona evra. Kazao je da nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za lokalne proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes. Farma bi trebalo da bude izgrađena u katastarskoj opštini Banatski Despotovac. 

S. Gluščević