banner-image

Mladi odlaze iz Srbije, ali ne u Ukrajinu i ne kod Kostića

Siguran da će njegova bahatost proći bez odgovora i sankcija, kao i sve drugo što je do sada radio, simbol uspeha u poraženoj srpskoj poljoprivredi i ekonomiji Miodrag Kostić nastavlja da vređa i omalovažava i radnike i mlade stručnjake i to bez ikakvog obzira. Uostalom, to radi već više od decenije i po.

Vlasnik MK grupe požalio se, i to na skupu o posledicama prodaje poljoprivrednih preduzeća i zemljišta, da mu fale stručnjaci te da imamo 5.000 nezaposlenih agronoma, a da za njega dobrih nema.

– Tražim 10 agronoma koji će imati platu 2.000 evra da rade u mojoj firmi u Ukrajini i ne mogu da ih nađem. Ako ima neko ko zna dobre agronome, neka mi kaže. MK nema problema sa novcem, imamo da uložimo u proizvodnju jabuka ili paradajza, ali nemamo kadrove. Nemamo stručnjake koji će da implementiraju sve to što već znamo – naglasio je Kostić.

Ovo da  nije tragično bilo bi smešno.

„Nemamo stručnjake da implementiraju ono što već znamo „.

Neverovatno da to kaže čovek koji gazduje i obrađuje desetine hiljada hektara oranica. Pa što se nije potrudio da pomogne u obrazovanju mladih agronaoma u svojim kompanijama, koje je kupio u Srbiji?

Možda Miodrag Kostić vreme provodi u Ukrajini gde je uložio silne pare iznete iz Srbije pa nije čuo za ideje premijera Aleksandra Vučića o dualnom obrazovanju i o načinu da kopmanije pomognu u obrazovanju mladih stručnjaka. Ako nije čuo od Vučića, možda je čuo negde u svetu da neka kompanija obučava mlade stručnjake za vlastite potrebe i za unapređenje rada vlastite firme.  

Drugi je problem ovde, a Kostić koristi taktiku da je napad najbolja odbrana. Da li je srpska ekonomija na dnu Evrope zbog mladih poljoprivrednih inženjera koje nije imao ko da nauči kroz praksu ili smo na dnu zbog biznismena kakav je Miodrag Kostić? E, na to pitanje ne treba da odgovori Kostić već svi oni koji imaju imalo pameti u glavi.

Država u kojoj je Miodrag Kostić najuspešniji poslovni čovek koji gazduje bankama, njivama, farmama, fabrikama, hotelima… mora biti na dnu, plate radnika moraju biti mizerne, a struka i nauka proterani. Jer, kakva je to kompanija i kakav je to biznismen koja ima desetine hiljada hektara i desetine kompanija samo u Srbiji, a nije u stanju da obuči 10 poljoprivrednih ineženjera za praktičan rad. I to ono znanje koje on već ima, kako sam reče.

Da li je moguće da niko na fakultetima ne sme da pisne protiv Kostića i da ga zapita – pa majstore kako je moguće da fakultet treba da ti da vrhunskog agronoma, a ti nisi sposoban da na hiljadama hektara u svojim firmama obučiš 10 mladih ljudi?

Nije sjajna situacija ni na fakultetima, naravno, jer i tamo vlada to što već vlada, ali nema tog fakulteta koji će odmah osposobiti agronoma za praktičnu primenu svih znanja u poljoprivredi i to u najvećim kompanijama. Možda dekani ćute i zbog toga što i Kostić ima neka saznanja o njima. Ali dekani su dekani, a struka je struka. Šta rade fakulteti i koga školuju ako dozvoljavaju da budu vređani i omalovažavani? A s druge strane, možda  Miodrag Kostić daje podršku Aleksandru Vučiću koji je izjavio da Arapi treba da nas uče kako se navodnjava i da sem Beograda i njegovog univerziteta imamo tek kakvo-takvo obrazovanje. E sad ova dvojica treba nešto da urade za budućnost Srbije?! Da zadrže mlade i obrazovane. Smejurija

Istina je bolna i tragična. Mladi i obrazovani iz Srbije, pa i agronomi, odlaze ali ne u Ukrajinu i ne u njegove firme. I to je tragedija, a ono što priča Kostić je čist bezobrazluk.

Milovan Lukić