banner-image

Banatski Despotovac spreman za Tenis

Komisija za planove grada Zrenjanina usvojila je na sednici plan detaljne regulacije radnog kompleksa „Farma Banatski Despotovac“.

Prispela je jedna primedba koja je odbačena, a predstoji da plan potvrde odbornici Skupštine grada. Radni kompleks ima površinu 53 hektara i 43 ara poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Banatski Despotovac, odnosno, na ulazu u selo.

Predviđena je izgradnja farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje. Njeni objekti trebalo bi da zauzmu 23 hektara i 89 ari, dok bi ostatak i dalje bilo poljoprivredno zemlljište, pišu Večernje novosti.

Plan je izrađen na zahtev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite životne sredine od 1. novembra 2016. Nisu data detaljnija objašnjenja, ali od prvog trenutka nagađa se da bi farma u Banatskom Despotovcu mogla da bude prvi objekat nemačke kompanije „Tenis“ u našoj zemlji. 

„Tenis“ je projekat u Srbiji počeo 2014. i najavio podizanje 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja, od kojih će svaka imati kapacitet 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje. Dolazak „Tenisa“ indirektno je potvrdio i Čedomir Janjić, gradonačelnik. 

Očekujemo investiciju veću od 22 miliona evra. Nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače, svojevremeno je poručio Janjić.

(B92)