banner-image

Halal tržište izvozna šansa Srbije

Halal tržište je izvozna šansa Srbije, izjavio je danas direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samir Tandir i dodao da je važno što se to moglo čuti i tokom ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

„Važno je što su i premijer i ministri, koji su bili ovde potvrdili da je halal tržište izvozna šansa Srbije i da je to biznis priča ‘broj 1’ u Srbiji“, rekao je Tandir za Tanjug na Kopaoniku.

Navodeći da je forum jedinstvena prilika gde predstavnici poslovne zajednice, političkih elita i diplomatskog kora mogu da razmene mišljenja, Tandir je naznačio da su i predstavnici Svetske banke i MMF-a potvrdili da je srpska ekonomija na dobrom putu i da imamo sve parametre oporavka.
Tandir je istakao da su najveće investicije u Srbiji u poslednjih nekoliko godina došle upravo sa dominantno halal tržišta, i u tom smislu pomenuo turske kompanije koje posluju u Srbiji, učešće azerbejdžanskih firmi u izgradnji Koridora 10, projekat Beograd na vodi, partnerstvo Etihada sa Er Srbijom…

„Halal tržište je jako prisutno u regionu i ima tendenciju širenja i to je svakako razvojna šansa za velike kompanije u Srbiji i za mala i srednja preduzeća“, rekao je Tandir.

Mnogo kompanija iz Srbije, istakao je on, izvozi u region i u zemlje CEFTE, kao i na Bliski i Daleki istok i sever Afrike.

„Halal tržište je tržište gde smo mi tradicionalno prisutni i gde su naši proizvodi prepoznati kao kvalitetni, a halal sertifikat je samo ulaznica za to prestižno tržište“, rekao je Tandir.

Kako je dodao, Rusija je takođe veliko halal tržiše, kao i Evropska unija, u kojoj su, kako kaže, dve trećine kupaca koji kupuju halal proizvode – nemuslimani.

„Kad odgovaraju na ankentna pitanja zašto kupuju halal proizvode, kažu da je to zato što ih smatraju proverenim i kvalitetnim. GMO proizvodi ne mogu da imaju halal sertifikat“, ukazao je Tandir.