banner-image

Pravilnici gotovi, kreću konkursi za mlade, traktore, preradu…

Do kraja sledeće nedelje biće objavljeni pravilnici koji se odnose na podršku države mladim poljoprivrednicima, podsticaje za nabavku specijalizovanih traktora, preradu i opremu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na današnjem susretu sa poljoprivrednicima u Baču.

Kako je rekao, pravilnici su završeni i biće za koji dan objavljeni kako bi poljoprivrednici mogli da konkurišu na ove investicione mere podrške.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je ove godine dve nove mere zahvaljujući povećanju budžeta  za 3,5 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu.

-Jedna se odnosi na mlade poljoprivredne proizvođače kojima će biti ponuđeno do 10.000 evra za kretanje u proizvodnju, i to samo na osnovu biznis plana i unapred. Reč je o vrsti grantova, koje će davati država 75 odsto unapred – rekao je ranije Nedimović i dodao da se druga značajna mera uvodi u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji gde će država subvencionisati kupovinu malih traktora u iznosu od 50-60 odsto od njegove cene.

Državne pare za samo 150 mladih?

Koliko će para država dati mladima – nije rečeno. Pominjano je da će uslov za dobijanje ove pomoći biti obavezan ulazak mladih u sistem PIO

Vlada Srbije nedavno je usvojila Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. godini. U njoj piše da će za podršku mladima u ruralnim područjima biti dato 120.000.000 dinara.

Ako su to jedine pare za ovu populaciju poljoprivrednika, ispada da će pomoć mladima na selu iz republičkog budžeta dobiti najviše njih 150!

Je li to mera o kojoj slušamo mesecima, a koja će oporaviti propalo selo i zaustaviti odliv stanovništva?

Možda se njome i mogu podstaći mladi koji su već započeli neki biznis i koji imaju startne pozicije na selu, ali sigurno neće mnogo značiti onima koji osim krova nag glavom i okućnice nemaju bogzna šta. Ako je reč o podsticajima koji će se davati mladima u devastiranim područjima, tim gore. Tamo gde je zapuštena infrastruktura, gde nema saobraćajne veze, neretko ni struje i vode, a da ne govorimo o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, tih 160 miliona dinara samo će biti bačeno u bunar. Lepo je, naravno, što mladi dobijaju neku vrstu pomoći i što neko misli na njih,  ali pitanje je i koga će sve to zapasti. Kako god, efekat će sigurno biti više nego skroman.

S. G.