banner-image

Žene i dalje teško dolaze do vlasništva nad zemljištem

Jedan od najznačajnijih faktora i pokazatelja  razvoja jedne zemlje jeste pravo žena da imaju vlasništvo nad zemljištem. Pa ipak, to pravo je redovno zanemareno, osporeno, ili se naprosto ne sprovodi u praksi. Stoga je glavna tema međunarodne konferencije koja se danas održava u Tirani “Osnaživanje žena kroz pristup vlasništvu nad zemljom”. Organizatori konferencije su FAO i GIZ, agencija koja sprovodi projekte pod pokroviteljstvom vlade Republike Nemačke.

U većini zemalja zapadnog Balkana žene imaju manji pristup zemljištu od muškaraca, i njihovo pravo na zemljište je često ograničeno na tzv. “sekundarno vlasništvo nad zemljom”. U praksi to znači da se njihovo vlasništvo nad zemljom ograničava samo na posredno vlasništvo preko muških članova porodice. U slučaju da se suprug odseli, premine ili da dođe do razvoda, postoji ozbiljna mogućnost da žena izgubi pravo nad vlasništvom nad zemljom. 

S obzirom da situacija po pitanju vlasništva nad zemljom nije sasvim jasna, žene mogu imati problem da prodaju ili iznajme zemlju, ili da je založe prilikom uzimanja kredita.

“Prepreke koje ometaju žene u seoskim sredinama da u potpunosti ostvare svoja prava nad vlasništvom nad zemljom su brojne i veoma složene,” izjavila je Marsela Viljareal, direktorka FAO kancelarije za partnerske projekte, podršku i razvoj. “Prepreke su razne, od neadekvatnih pravnih okvira i nesprovođenja postojećih zakona, do kulturoloških prepreka. “

Na teritoriji zapadnog Balkana registrovana poljoprivredna gazdinstva u vlasništvu ili suvlasništvu žena čine 15-39% svih poljoprivrednih zemljišta, a u pojedinim krajevima taj procenat je svega 3%. Zahvaljujući kontinuiranim naporima FAO kao i Svetske banke, vlade zemalja zapadnog Balkana su svesni ovog problema i obavezale su se da učine sve što je moguće da se stanje popravi.

Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj republike Nemačke i FAO čine zajedničke napore na zapadnom Balkanu kako bi promovisali napredak u sprovođenju jednog od ciljeva rada UN, a to je jednakost polova. Konkretno, FAO i Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu, sektor za pravne reforme, zajednički sarađuju na omogućavanju uslova da se sprovede specifični cilj 5a koji glasi: “Raditi na sprovođenju reformi koje bi ženama omogućile jednak pristup ekonomskim resursima, kao i pristup vlasništvu i kontroli nad zemljištem i drugim vlastama imovine, finansijskih usluga, nasledstvu i prirodnim resursima, u skladu sa zakonima zemlje u kojoj žive”.

Koristeći FAO metodu za procenu situacije i profilisanje određene zemlje, uz pomoć GIZ-a, napravljena je procena stanja zakonodavstva u zemljama zapadnog Balkana. Uočeni su nedostaci u zakonodavnim okvirima i date preporuke za ispravljanje tih nedostataka.

“Sada je sasvim jasno,” Viljareal kaže, “da običaji i tradicija često imaju prednost nad zakonodavstvom. Stoga je presudna uloga javnih beležnika i ljudi zaposlenih na registraciji gazdinstava u unapređenju vladavine jednakosti polova kada je reč o vlasništvu nad zemljom”.  

Današnjoj konferenciji će prisustvovati predstavnici ministarstava, ureda za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, notari, institucije za unapređenje ravnopravnosti polova, kancelarije za statistiku, regionalne NVO I međunarodne organizacije iz jugoistočne Evrope. 

Učesnici su organizovani kroz rad u okruglim stolovima i tokom rada će timovi imati zadatak da prepoznaju problem i obavežu se da će učiniti sve korake neophodne kako bi se popravila situacija u pogledu pristupa žena vlasništvu nad zemljom. 

Različitim aspektima ove teme učesnici će se baviti kroz tri panela. Prvi panel je zapravo politička diskusija na temu prava polova i prava vlasništva nad zemljom,  izlagači su nemačka ambasada, FAO, predstavnici kancelarije premijera Albanije i ministarstva pravde Albanije. Tokom drugog panela, učesnici će razmenjivati iskustva u pogledu značaja registracije imovine, najboljih praksi i inicijativa koje su se pokazale efikasne. Tokom trajanja trećeg i završnog panela, razvojne partnerske organizacije i predstavnici zakonodavstva će predstaviti glavne nalaze i planove u vezi sprovođenja zaključaka vezanih za region, a biće predstavljen i novi projekat GIZ-a koji će uključivati i Međunarodno udruženje notara I FAO.

{youtube}52B1oElGtCo{/youtube}

(Svi navodi koji se tokom konferencije odnose na Kosovo trebaju se posmatrati u smislu Rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN (1999). Iako Kosovo nije član FAO ni UN u skladu sa dokumentom “Standardni kodovi zemlje i geografskog regiona za statističku upotrebu” koji koriste nacionalni sekretarijat (M49) gde se Kosovo ne nalazi na listi UN zemalja, Kosovo je izrazilo spremnost da učestvuje u postizanju ciljeva održivog razvoja UN, indikator 5.a.2.)

(Agrosmart)