banner-image

Iz Novog Sada zalivaju lešnike u Malom Zvorniku SMS porukom

Sistem za navodnjavanje koji se kontroliše putem SMS poruka, rezultat rada Lazara Jovanovića i Zorana Đukića, studenata iz Novog Sada, imaće uskoro svetsku premijeru. Njihov projekat predstavljaće Srbiju na prestižnom takmičenju inovatora u agraru i prehrambenoj industriji Future agro challenge, koje se ove godine, od 12. do 15. marta, održava u Johanesburgu, u Južnoj Africi.

A Jovanović, student Fakulteta tehničkih nauka, i Đukić, s Prirodno-matematičkog fakulteta, razvili su ovaj jedinstveni sistem koji se pokreće i zaustavlja putem SMS poruke kako bi rešili problem zalivanja zasada lešnika nedaleko od Malog Zvornika, mesta u kom žive Jovanovićevi roditelji. Ovaj sistem može na isti način da vlasniku “odgovori” i na pitanja o vlažnosti zemljišta ili nivou vode u rezervoaru.

Da Jovanović, nekim slučajem, ima parcelu u blizini Novog Sada, oni sistem ne bi ni razvijali. Bilo bi im lakše da se odvezu do parcele i zaliju mlade biljke.

– Kada smo počeli da radimo, shvatili smo da je to mnogo više od samog zalivanja mojih 20 ari i počeli smo da razvijamo ozbiljan sistem – priča Jovanović, koji bi do kraja juna trebalo da završi studije na studijskoj grupi Elektrotehnika – energetska elektronika i električne mašine. – Pokazalo se da je i tržište prepoznalo naš rad, tako da su mnogi sistemi već našli svoje mesto na parcelama u Srbiji. Ovaj vedri apsolvent, koji je uz studiranje angažovan i u kompaniji “Šnajder elektrik”, čiji je stipendista, kaže da su vrednost projekta prepoznali i na konkursu Future agro challenge za našu zemlju, a i da je taj projekat, među 80 pristiglih iz raznih zemalja, izabran u finale koje se održava u Johanesburgu.

– Već smo kupili karte, napravili prezentaciju, i spremamo se da boje Srbije branimo na najbolji mogući način – zadovoljan je Jovanović. – Straha i treme nema, a posebno nam je značajno to što je cilj takmičenja, pre svega, da inovatore poveže sa investitorima, kako bi kvalitetni projekti ugledali svetlost dana. Kako smo čuli, imamo veoma velike šanse za visok plasman, tim pre što je problem suše i navodnjavanja prisutan u gotovo celom svetu, a pre svega u državama Afrike.

Ne žele da prodaju, nude licencu

Jovanović kaže kako nisu spremni da prodaju svoj patent, već razmišljaju o tome da ponude licencu.

– Verujem da bi ovo rešenje bilo dobro prihvaćeno u Poljskoj, Ukrajini, Italiji i, naravno, u afričkim zemljama – kaže Jovanović. – O svemu tome će, naravno, moći više da se priča kada se vratimo iz Johanesburga.

(Novosti)