banner-image

Pokrajina za pčelarstvo daje 15 miliona

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je nove konkurse za podršku poljoprivrednicima, a među njima je i poziv namenjen pčelarima u Vojvodini. Oni će iz pokrajinske kase bespovratno dobiti  15 miliona dinara za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Cilj konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini, je unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda, naglašava se u tekstu konkursa koji će biti otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 31. maja ove godine.

Bespovratna sredstva za podršku investicijama po ovom konkursu utvrđena su u iznosu do 50 odsto ukupne vrednosti investicije, a prilikom obračuna uzima se vrednost bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Najveći iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može preći 300.000 dinara. Najmanji iznos po jednoj prijavi je 50.000 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost investicije 100.000 dinara ili veća.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po konkursu namenjena su za:

1. nabavku novih pčelinjih društava – maksimalan iznos podrške do 100.000 dinara;

2. nabavku opreme za pčelarstvo: košnice, električna centrifuga, manuelna centrifuga, stresač pčela, električni otklapač saća, kada za otklapanje saća, sto za otklapanje saća, stalak za otklapanje saća, električna pumpa za pretakanje meda, pneumatska punilica za med, ručna dozerica za med, mešalica za kristalizirani med, automatski sto za pakovanje meda, sakupljač polena (ugrađen u podnjaču), kanta za med (od inoksa i plastične mase ‒ PP ili PET), cisterna za čuvanje meda, topionik voska sa presom, topionik voska za cele ramove, električni dekristalizator meda, duplikator ‒ homogenizator s mešalicom i reduktorom, matične rešetke, pčelarska vaga (150 kg), linija za punjenje i pakovanje meda, linija za proizvodnju pčelinje hrane/pogača, mlin čekićar za mlevenje šećera, pčelarska SMS vaga, motorni izduvač za pčele i sušara za polen – maksimalan iznos podrške do 300.000 dinara.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po Konkursu, ali za više namena u okviru jedne tačke, kao i po više tačaka, a do gore navedenog maksimalnog iznosa.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, neće se priznavati kupljena oprema i pčelinja društva nabavljena pre 01.01.2017. godine, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama, ukoliko je reč o opremi iz uvoza, i drugim dokazima, koji nose datum nakon 01.01.2017. godine.

Pravo na podsticaje ostvaruje fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Pokrajinskom sekretarijatu na telefon 021 4874430, a tekst konkursa može se preuzeti sa internet adrese www.psp.vojvodina.gov.rs.

(Agrosmart)