banner-image

Nedimović: Nije tačno da uvoz uništava domaću malinu

Branislav Nedimović je nakon sastanka sa hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, navodeći kao primer da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz BiH.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira našoj”, naglasio je ministar.

Nedimović je u Arilju takođe pozvao hladnjačare odnosno otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća, posle jučerašnjeg poziva upućenog proizvođačima iz Ivanjice, da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih. U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

“Želimo na sveobuhvatan način da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire – da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

Ministar je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je Sjenički sir dobar primer kako može da se poveća konkurentnost proizvoda i njegova cena.

“Što više imamo proizvođača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu. Priča o Sjeničkom siru je jedna od najkvalitetnijih, ako to ne uradimo na ovom mestu ne znam gde drugo možemo to da promovišemo”, naveo je Nedimović u razgovoru sa proizvođačima.

Nedimović je podsetio da Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.
Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija. 

“Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović.