banner-image

Poljoprivrednicama će biti plaćeno porodiljsko

Žene koje su članovi poljoprivrednog gazdinstva, ove godine će prvi put imati plaćeno porodiljsko odsustvo, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao novinarima u Čačku da se ta mera realizuje zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Takođe, kod kreditne podrške dajemo poljoprivrednicama bolju kamatnu stopu. Više ulaže ministarstvo ukoliko je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva i u tom slučaju kamatna stopa će biti jedan odsto – rekao je Nedimović.

On je kazao da je upoznao poljoprivrednike čačanskog kraja sa agrarnim merama podrške, pre svega, za voćarstvo i stočarstvo.

– Pravili smo mere tako da bude zadovoljna cela Srbija i prekinuli praksu da u jednom delu zemlje bude sve, a u drugom ništa – naveo je ministar.

On je dodao da su se Čačani najviše interesovali za subvenciju za nabavku traktora i podsticaje za mlade pojoprivredne proizvođače.

Domaći vlasnici zemljišta će biti zaštićeni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je u Ivanjici da će domaći vlasnici zemljišta biti zaštićeni.

„Ovih dana slušam, čini mi se kao da se vodi kampanja za ministra poljoprivrede, jer mnogi samo pričaju o prodaji zemlje strancima. Mi ćemo naše propise uskladiti do 1. septembra i neće biti prodaje zemlje strancima. Neće biti potpuno liberalizovano tržište“, rekao je Nedimović novinarima u nakon razgovora sa malinarima.

Dodao je da će Srbija uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama i da postoje druge zemlje koje su to uradile, kao što je Slovenija, Slovačka i Mađarska.

„Zašto to niste pitali ljude 2008. godine koji su potpisali SSP i jedino Srbiji natovarili obavezu da mora da liberalizuje svoje tržište – isti ti koji mi sad drže lekcije su to potpisali – da mora da liberalizuje svoje tržište zemljišta pre nego što uđe u Evropsku uniju“, istakao je Nedimović.

Ukazao je da su druge zemlje imale tu obavezu tek nakon ulaska u EU.

„Ali, mi se borimo i zaštitićemo srpske vlasnike zemljišta“, poručio je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede priprema novi sistem subvencionisanja nafte za poljoprivrednika, koji će se primenjivati od naredne godine, rekao je Nedimović.

Ministar je objasnio da će taj sistem funkcionisati na principu platnih kartica i da će poljoprivrednici dobijati subvenciju u skladu sa njihovom proizvodnjom.

(Agencije)