banner-image

Dijamant spreman za setvu i otkup uljarica

Suncokret bi ovog proleća mogao zauzeti i veće površine nego što je procenjeno, sudeći po većoj zainteresovanosti ratara za ovu kulturu i spremnosti najvećih prerađivača da im izađu u susret u nabavci kvalitetnog repromaterijala.

Kompanija Dijamant se ove godine mnogo ozbiljnije sprema za setvu, rečeno je Agrosmartu u sirovinskom sektoru zrenjaninske fabrike.

-Pripremili smo sav materijal, pre svega najkvalitetnije seme suncokreta, a obezbedili smo i dovoljne količine veštačkog đubriva NPK  i azotnih đubriva. Spremni smo da znatno više finansiramo i ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju za iduću godinu – kažu u Dijamantu.

Zrenjaninska kompanija očekuje da ovog proleća na njenom sirovinskom području bude zasejano preko 50.000 hektara ovom kulturom za njene potrebe, što bi trebalo da obezbedi  200.000 tona semena merkantilnog suncokreta.

To je 30 do 40 odsto ukupnih površina suncokreta u Srbiji.

-Spremili smo i dovoljne količine semena soje, tako da ćemo ući u pretfinansiranje proizvodnje soje na površinama od 10.000 do 20.000 hektara. Očekujemo da na jesen otkupimo do 50.000 tona soje – kažu u sirovinskom sektoru Dijamanta, obećavajući profitabilnu proizvodnju za sve poljoprivrednike koji ugovore proizvodnju sa tom uljarom.

Naglašavaju da su u potpunosti zaokružili sistem poslovanja i proces ugovaranja, proizvodnje i otkupa uljarica, što je od izuzetnog značaja, ne samo za kompaniju i njene poslovne partnere, već i za srpski agrar u celosti.

Stručnjaci poručuju da setvu suncokreta treba započeti kada se setveni sloj zemlje dovoljno ugreje, a takvi uslovi uglavnom se steknu krajem marta ili početkom aprila.

S. G.