banner-image

Ugovor s Tenisom Vučić potpisuje pred izbore?

Ugovor o poslovanju nemačke mesne industrije „Tenis“ u Srbiji najverovatnije biće potpisan neposredno pred predsedničke izbore koji će biti održani 2. aprila, sve češće se može čuti i u političkim i u biznis krugovima. Biće to, ocenjuje se, jedan od ključnih momenata u foto-finišu predizborne kampanje kandidata za predsednika Aleksandra Vučića, koji je projekat s „Tenisom“ najavio još 2014. godine.

Kako je nedavno objavio Agrosmart, „Tenis“ je predao zahtev i dokumentaciju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na osnovu prava prečeg za buduće investitore, za šta rok ističe danas, 15. marta. Prema našim informacijama nemačka industrija mesa u vlasništvu Klemensa Tenisa izrazila je nameru da investira na državnim oranicama u Zrenjaninu i Beloj Crkvi. Prvi projekat trebalo bi da bude realizovan u Banatskom Despotovcu u zrenjaninskoj opštini, koja je nedavno usvojila plan regulacije za radni kompleks površine 53 hektara i 43 ara poljoprivrednog zemljišta. Predviđena je izgradnja farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje. Objekti bi trebalo da zauzmu 23 hektara i 89 ari, dok bi ostatak i dalje bilo poljoprivredno zemljište. Ceo plan je izrađen na zahtev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite životne sredine od 1. novembra 2016. 

“Tenis” bi uskoro trebalo da dobije zeleno svetlo i za zakup državnih njiva na najviše 30 godina, na račun investicija koje će realizovati, kako je predviđeno izmenjenim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Uredbom o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, kriterijuma za utvrđivanje visine zakupnine za pravo prvenstva zakupa, kao i dokumentaciji koja se dostavlja uz zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, objavljenoj u Službenom glasniku u decembru prošle godine.

Podsetimo, premijer Vučić je tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore, na zajedničkoj konferenciji sa vlasnikom nemačke mesne industrije Klemensom Tenisom u februaru 2016. najavio da će ugovor o poslovanju “Tenisa” u Srbiji biti potpisan u junu, što se nije dogodilo. U septembru prošle godine Vučić je bio u poseti kompaniji u Nemačkoj ali osim fotografije i šturog saopštenja javnost nije saznala detaljnije planove. Pre dve godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i “Tenisa” i tada je najavljeno otvaranje 20 farmi svinja u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, preduzeće „Tenis invest“ (Toennies Invest d.o.o. Beograd) osnovano je 16. januara 2015. godine.

S. G.