banner-image

Državne oranice traži 150 investitora

Poslednji rok za prijavu na javni poziv koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede je istekao. Ko će i pod kojim uslovima postati zakupac državne zemlje biće poznato u narednih mesec dana. Do tada bi odluku trebalo da donese petočlana komisija koju čine čak tri ministra – Branislav Nedimović, Dušan Vujović i Goran Knežević.

Iako Ministarstvo poljoprivrede još nije iznelo podatke ko je stao u red za rentiranje državne zemlje, nezvanično se pominje da su među njima i nemački Tonnies (za zemlju u Zrenjaninu i Vršcu), Petar Matijević, Delta, ali i drugi dosadašnji zakupci velikih parcela, posebno u Vojvodini, piše „Politika“.

Mada su na konkursu mogla da učestvuju sva pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, ranije objavljene propozicije jasno ukazuju da je poziv bio upućen najvećim igračima u sektoru agrara, i to onima koji prvenstveno planiraju da podižu prerađivačke kapacitete i bave se stočarstvom i razvojem genetike.

Procenjuje se da će zbog zahtevnih uslova konkursa veliki broj onih koji su konkurisali otpasti već u prvom krugu eliminacije. Prema ranije usvojenoj uredbi, velikim investitorima biće omogućen zakup do 30 godina. Garantuje im se i visina zakupnine koja ne može biti manja od prosečne cene zakupa na teritoriji te opštine. Država traži zakupce koji će moći da se obavežu da će u prve tri godine u prerađivačke kapacitete uložiti najmanje pola miliona evra, uz uslov da se 30 odsto investicije realizuje u prvoj godini. Ovaj limit neće važiti samo za one koji su zainteresovani za višegodišnji zakup u lokalnim samoupravama koje nemaju više od hiljadu hektara zemlje.

Pri oceni investicionih planova, prednost će imati oni koji predviđaju nova radna mesta i uključuju veći broj domaćih dobavljača u realizaciji investicije.