banner-image

EU farmeri smanjili proizvodnju mleka za 852.000 tona

Blizu 44.000 poljoprivrednika iz cele Evropske unije, koji su se prijavili za podršku EU, pristalo je da dobrovoljno smanji svoju proizvodnju mleka za gotovo 852.000 tona u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Ova shema smanjenja proizvodnje mleka u EU, pokrenuta prošlog leta i finansirana sa 150 miliona evra, bila je jedna od vodećih mera Evropske komisije u rešavanju “mlečne krize”. To je doprinelo trendu rasta cene mleka u EU tokom poslednjih nekoliko meseci i balansiranju tržišta.

Komesar za poljoprivredu EU Fil Hogan je na Generalnoj skupštini Francuske federacije proizvođača mleka (FNPL) kazao da Evropska unija nastavlja da snažno podržava farmere i u dobrim i u lošim vremenima, kada je preuzeo dužnost i kada je Evropa ušla u duboku i trajnu krizu cena. 

-Videli smo da olujni oblaci dolaze i preduzeli smo odlučnu akciju u svakoj fazi krize, iscrpljujući svaki zakonodavni okvir. Shema dobrovoljnog smanjenja proizvodnje je mera koja nikada pre nije sprovođena, ali je bila nesporno  uspešna. Bio je to spor, ali nepogrešiv oporavak cena. Cene mleka prosečna farme povećane su 31 odsto prošlog leta, do 33,7 evrocenti po kilogramu u avgustu. Naravno, nije ovo savršen oporavak  ali je dokaz da se stvari kreću u dobrom pravcu, kazao je Hogan. 

Prema  konačnim podacima u prvom periodu redukcije, od oktobra do decembra 2016. godine, 43.968 proizvođača mleka postiglo je ukupno smanjenje proizvodnje od 851.700 tona mleka. 

(Agrosmart)