banner-image

Miodrag Kostić bi njive u Slavoniji

Miodrag Kostić, predsednik uprave MK grupe, rekao je u intervjuu za hrvatski Poslovni dnevnik da je zainteresovan za hotelske kapacitete na Jadranu, kao i za poljoprivredno zemljište u Slavoniji.

„Hrvatska i srpska privreda prilično su kompatibilne i tu postoji dosta prostora za poboljšanje. Određeni sektori imaju jako puno potencijala za intenziviranje ekonomske saradnje. Svakako, mislim da bi trebalo posvetiti više pažnje planiranju većih zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i projektima koji se mogu razviti kroz program prekogranične saradnje. Kao i dosad, fokus će biti na poljoprivredi, turizmu, bankarstvu i obnovljivim izvorima energije,“ rekao je Kostić.

On je u ovom intervjuu objasnio situaciju sa prodajom šećerana.

„Nismo prodali proizvodnju šećera. Da pojasnim, prošle godine smo potpisali predugovor o strateškom partnerstvu s Agranom AG iz Austrije na razdoblje od pet godina. Dakle, još najmanje pet godina ćemo biti u industriji šećera. Ove godine u EU treba doći do ukidanja kvota, a to će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvođači imat će perspektivu. Zbog toga kompanija Sunoko, članica MK Groupa, vidi svoju budućnost s najvećim proizvođačem u Evropi,“ rekao je Kostić i dodao da nije tajna da je kompanija poslala pismo zainteresovanosti za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju koje svojom proizvodnjom učestvuju s preostalih 25 posto u ukupnoj proizvodnji u Srbiji.

(GdeInvestirati/PoslovniDnevnik)