banner-image

Nedimović: Zemlja strancima u korist naših paora

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas da će do 1. septembra biti usvojene izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu kojima će biti ograničena mogućnost strancima da kupe zemljište.

Nedimović je podsetio da je jedino Srbiji, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, prelazni period od devet godina za liberalizaciju tržišta počeo da teče pre ulaska u EU.

 „Ko je pregovarao SSP – nek mu je na čast. Imamo apsurd pošto smo 2008, kada je potpisan SSP, dozvolili prelazni period od devet godina za liberalizaciju tržišta poljoprivredno zemljišta, a druge zemlje koje su ulazile u EU su dobile prelazni period nakon ulaska u EU”, rekao je Nedimović.

On je kazao za B92 da se sada vode polemike oko toga i to baš od onih koji podržavaju pojedine koji su učestvovali u tom procesu pregovaranja SSP-a.

Nedimović je naglasio da Srbija priznaje SSP, ali da mora da zaštitimo poljoprivredno zemljište.

„Postoji nekoliko mehanizama. Iskustva Estonije, Litvanije, Rumunije, Slovenije, Poljske i drugih koje su ograničile vremenski period svojim zakonom o poljoprivrednom zemljištu kojim morate da se bavite time, da imate prebivalište na teritoriji Srbije, da budete kao pravno lice registrovani određeni vremenski period da biste mogli da kupite zemljište“, naveo je ministar.

On ističe da je reč o kupovini, odnosno raspolaganju zemljištem, pošto mnogi to mešaju za zakupom.

„Do 1. septembra ćemo to rešiti na korist srpskih poljoprivrednika i imati usvojeno zakon“, naglasio je Nedimović.

(Agencije)