banner-image

Plavi dizel dogodine, a veće subvencije malo sutra

Treba posjeti 2,5 miliona hektara, setva repe može da počene, a uskoro će se sejati i kukuruz, soja i sve ostalo, a genijalni ovdašnji ministar poljoprivrede najavljuje jeftiniji plavi dizel, ali ne za ovo proleće već za dogodine. Što ga onda sad najavi?

Srpski rečeno – dizel dogodine, a veće subvencije malo sutra. Ovo sad postaje pravi cirkus. Nedimović ne obećava ono što je odmah potrebno paorima za prolećene radove već ono što treba za prolećnu predizbornu kampanju.

Izgleda kad je glavni igrač na izborima Aleksandar Vučić svi ministri načisto pobrljave. I sami znaju da seju obećanja na dugačkom štapu ali ne odustaju. Ministar Branislav Nedimović puca iz svih oružja – plavi dizel, otpis dugova za paorske penzije, subvencije mladim poljoprivrednicima… Med i mleko umesto jada i čemera.

Nije Nedimović ministar od juče. Plavog dizela se da je hteo mogao setiti još jesenas, ali što bi to radio kad nije bilo predizborne kampanje. Sad je pravo vreme da se najavi jeftinije gorivo za dogodine. Genijalno. Može da nastavi u tom stilu.

Neka sutra najavi da nema problema s izvozom malina i da će u preradu ovog voća uložiti 100 miliona evra, jer nam je prerada problem. Može da kaže da će 2017. u Srbiji biti više krava nego 1910. godine i to za najmanje 1910 posto. Može reći da mi  još od dolaska Vučića na vlast koristimo 175 miliona evra iz IPARD-a,  ali da to ne znamo. Može da obeća i 12.000 dinara po hektaru onda kada se za to steknu uslovi i Vučić bude predsednik… Može da obeća da će 2018. godine investitorima u svakoj opštini dati na korištenje 30 odsto njiva, da će 30 osto prodati paorima, da će 30 odsto ostati državi, a 30 odsto opštini. Pređosmo 100 posto. Pa nema veze.

Milovan Lukić