banner-image

Saradnja FAO i Žita Srbije za uspešniju poljoprivredu

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ su, na osnovu ugovora o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali sporazum kojim se nastavlja institucionalna, stručna i finansijska podrška tih međunarodnih organizacija razvoju sektora poljoprivrede u Srbiji.

Sporazum podrazumeva saradnju u brojnim aktivnostima, koje za cilj imaju dugoročni razvoj i unapređenje proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Poptisanim dokumentom je planirana izrada sektorske analize i istraživanja tržišta, kojima bi se identifikovale osnovne mogućnosti i problemi u izvozu, počev od kvaliteta žitarica, preko infrastrukture i logistike, do uspešnog promovisanja proizvoda iz Srbije na inostranim tržištima.

„Proizvodnja žitarica i uljarica čini čak 50 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, dok izvoz ovih sirovina i proizvoda nastalih njihovom preradom predstavlja ključni doprinos smanjenju ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije“, istakao je koordinator FAO/EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović.

Stoga su, kako dodaje, napori koje UN FAO, EBRD, Žita Srbije i njihovi članovi ulažu u rešavanje ključnih izazova sa kojima se ovaj sektor susreće od izuzetnog značaja za sve učesnike u proizvodno-prerađivačkotrgovinskom lancu, ali i za čitavu ekonomiju naše zemlje.

Ovaj sporazum je, prema rečima direktora Udruženja „Žita Srbije“ Vukosava Sakovića, značajan i za uspostavljanje stručnog i konstruktivnog dijaloga između ključnih predstavnika privatnog i javnog sektora na teme koje su važne za razvoj sektora, poput Pravilnika o kvalitetu žita, procesu sertifikacijacije i inspekcije naših proizvoda u skladu sa zahtevima kupaca na globalnom tržištu, kao i otklanjanju prepreka za maksimalno iskorišćenje potencijala rečne infrastrukture Srbije.

Sporazum se odnosi i na unapređenje kapaciteta Udruženja i njegovih članova, proizvođača i trgovaca žitaricama i uljaricama, kroz adekvatno informisanje, edukaciju, učešće na međunarodnim skupovima i upoznavanje sa potencijalnim inostranim partnerima i njihovom najboljom praksom u poslovanju, navodi se u saopštenju.

(Agencije)