banner-image

Al Dahra bi 20.000 hektara u Srbiji

Kompanija „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planira da izdvoji milione dolara ove godine da bi pobošljali bezbednost hrane. Samo u Srbiji žele da kupe čak 20.000 hektara oranica.

– Planiramo da potrošimo oko 130 miliona dolara ove godine da kupimo njive širom sveta da bismo ulagali u projekte koji bi obezbedili veću bezbednost hrane – rekao je predsednik kompanije Al Dahra” Al Darei.

„Al Dahra” je kompanija specijalizovana za uzgoj, proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda. Poznata je srpskoj javnosti, a po predsednikovim rečima, „Al Dahra” planira da proširi dugogodišnje partnerstvo s našom zemljom. Kako je rekao, u Srbiji već imaju 1.000 hektara zemlje i planiraju da kupuju još, jer im je cilj 20.000 hektara.

– Mi ćemo izdvojiti gotovo 130 miliona dolara na zakup i sticanje vlasništva nad zemljom – rekao je Al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu, na kojem učestvuje više od 300 kompanija iz celog sveta.

Predsednik „Al Dahre” je takođe rekao da kompanija dobro napreduje u Egiptu, gde poseduju više od 54.000 hektara. Osim u Egiptu i Srbiji, kompanija ima i 4.000 hektara u SAD, isto toliko u Španiji i nešto oko 2.000 hekara u Australiji.

Kako je rekao, žele da se fokusiraju na unapređenje bezbednosti hrane, i da obezbede stalno snabdevanje namirnicama kao što su pšenica i pirinač, ali i druge žitarice.

“Al Dahra” je u Srbiju i našu poljoprivredu stigla kupovinom kompanije Rudnap agrar biznismana Vojina Lazarevića 2014. godine. Radi se o firmi koja je 2010. godine počeo u opštini Irig, na južnim obroncima Fruške gore, podizanje jednog od najvećih voćnjaka u regionu, na više od 500 hektara.

(Dnevnik)