banner-image

Ministarstvo: Srbija nije uvozila meso iz Brazila

Srbija nije uvozila meso iz Brazila u prethodnom periodu, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da se hrana iz uvoza redovno kontroliše na graničnim prelazima, kao i da na celoj teritoriji Srbije kontrole sprovode planski, kontinurano i redovno inspekcije tog ministarstva.

Planovi kontrola se, kako objašnjavaju, prave u odnosu na period i sezonski karakter, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu plana monitoringa, rezultata dosadašnjih kontrola, prijava potrošača i ostalog.

U Brazilu je izbio skandal zbog navodnog podmićivanja sanitarnih inspektora kako bi odobrili prodaju pokvarenog goveđeg mesa, a povodom toga, kako je prenela agencija Rojters, Kina je juče privremeno obustavila uvoz mesa iz Brazila.

Prema podacima ministarstva u prva dva meseca ove godine u Srbiji je iz prometa povučeno 314 tona hrane biljnog i mešovitog porekla i 70.643 litara alkoholnog pića.

Najčešći razlozi stavljanja tih proizvoda van prometa bili su nepropisna deklaracija i istekao rok, kao i ne postojanje dokaza o bezbednosti u trenutku kontrole.