banner-image

Kad ministar obećava pomoć seljacima, a sve da tajkunima

Kako izgleda kad država i njeni ministri obećavaju podsticaje i pomoć poljoprivrednicima, a na kraju je daju svojim tajkunima paori dobro znaju, tako da ih verovatno neće preterano iznenaditi ni vest da je usvojen pravilnik o podsticajima u stočarstvu po kojem će, suprotno obećanjima, premije za mlečne krave dobijati i oni koji imaju preko 300 grla na farmama.

Naime, u Službenom glasniku RS juče, 20. marta, objavljen je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla, u kojem je, neočekivano jer tako nije bilo rečeno, omogućeno i najvećim farmama u Srbiji da dobiju premije. U drugom članu Pravilnika stoji da pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koja ispunjavaju uslove propisane zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, mogu da ostvare pravo na podsticaje za najmanje dve, a najviše za 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava. Međutim, u petom članu istog dokumenta navodi se da “izuzetno u 2017. godini” pravo na podsticaje imaju i oni sa više od 300 mlečnih krava.

Podsetimo, shodno Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave iznosiće 25.000 dinara po grlu. Inače, za sve stočare je odvojeno ukupno 5,2 milijardi iz agrarnog budžeta.

U razgovorima sa farmerima i njihovim udruženjima, kao i u javnim nastupima, kada je obrazlagao agrarni budžet i podsticajne mere, ministar Branislav Nedimović nije propuštao priliku da napomene da se sve radi za dobro malih poljoprivrednika i sela. Sada vidimo da stvari ipak drugačije stoje. Koliko to poljoprivrednika u Srbiji ima farme sa više od 300 mlečnih krava? Da li ovaj pravilnik znači da će podsticaje od 25.000 po grlu dobiti i PKB sa 8.000 krava, PIK Bečej Miodraga Kostića sa 1.600 grla…? Pa šta će ostati za poljoprivrednike?

-Očigledno da ministar Nedimović i njegov tim, i pored toga što su nam rekli na sastanku da će ograničiti podsticaje na 300 krava, ne održava obećanje već još više puni punu masnu gusku. Dok su stočari u Posavotamnavi, Pocerini i Mačvi i dalje lideri u proizvodnji mleka, a rade u najtežim uslovima, pomoću štapa i kanapa, sa izuzetno starim traktorima i mehanizacijom bez državne  zemlje, odluka  Ministarstva poljoprivrede da bogatim farmerima bez ograničenja da podsticaje, a uz to i zakup državnog zemljišta do 30 godina po po pravu prečeg, je nepravedna i sve proizvođače mleka i porodična gazdinstava stavlja u neravnopravan položaj – kaže za Agrosmart predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić. 

Po njemu, ovo je dokaz da se neravnomerno  razvijaju delovi Srbije. Dok su u Vojvodini skoncetrisane veće farme krava i dobijaju iz budžeta godinama i šakom i kapom, u ostatku Srbije se gase domaćinstva koja se bave  proizvodnjom mleka, ukazuje on.

“Imamo mlekarsku mafiju”

-Kada se uzme u obzir da se priprema teren da te mega-farme u 2018. godini dobijaju veću premiju zbog tobožnjeg boljeg kvaliteta mleka, jasno je da mlekarski lobi u Srbiji uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, užurbano “po zakonu” uništava manje proizvođače mleka koji su se decenijama i kroz više generacija bavili tom proizvodnjom. Jedina greška ovih malih proizvođača je što su pošteno radili, nisu krali, nisu učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji, nisu dobijali na poklon poljoprivredne kombinate, nisu  uzurpirali državnu zemlju i nikad na svojoj strani nisu imali državu da ih štiti – kaže Vasić.

Svedoci smo, veli, da mali srpski proizvođači mleka gube bitku za svoj opstanak, država im za to ne ostavlja ni minimalne šanse.

-A da je država donela zakon o poreklu imovine, kako je to više puta obećavano, shvatili bismo da imamo mlekarsku mafiju i da samo porodične farme sa višedecenijskom tradicijom mogu biti oslonac za ozbiljan i svoebuhvatan razvoj i oživljavanje sela – naglašava Vasić.

S. Gluščević