banner-image

Ko kaže da ne prska – taj laže

Kosta Trebješanin povrtar iz Glogonja koji svakodnevno donosi robu na Pančevačku zelenu pijacu, kaže da poštuje sve procedure kada je u pitanju upotreba pesticida.
Sedam godina bio je u programu kontrolisane proizvodnje koji je sprovodio Institut Tamiš.

Proveravala se upotreba hemikalija na zasadima i kvalitet robe na tezgama uzimanjem uzoraka i ispitivanjem na ostatke pesticida. Iako se ovaj program više ne sprovodi pravilne navike su ostale:

„Sedam godina rada na takav način nije malo da bi se to na bilo koji način sada promenilo. Nemamo razloga da radimo na štetu i nas i građana. I ostali proizvođači su čuli šta je to karenca pa su se raspitali i počeli da vode računa prvenstveno zbog sebe tako da ja mislim da preko 90 odsto pijace vodi računa o tome“, kaže Kosta Trebješanin.

Verica Ristić, objašnjava: „Ima karenca od 5, 10 dana, zavisi. Kada to prođe posle prodajemo, ali mora. Ko kaže da ne prska taj laže, ne opstaje to.“

Kupci su svesni da je roba na pijaci hemijski tretirana i da uglavnom od savesti prodavaca zavisi da li je ispoštovan period od poslednjeg prskanja do iznošenja na tezge.

Povrtari često posežu za primenom pesticida na ranom povrću za suzbijanje korova što je velika opasnost za mladi krompir, luk, kupus. Na zdravstvenu bezbednost proizvoda najviše će se uticati poštovanjem karence poručuju iz Instituta Tamiš.

Maja Sudimac, savetnik u Institutu Tamiš kaže:

„Neće karenca nestati ukoliko kaže proizvođač – Ja sam ubrao povrće a ono je onda stajalo još nedelju dana kod mene kući. Ne, od poslednjeg tretmana do ubiranja je period karence koji se mora ispoštovati. Poljoprivredni proizvođači, pogotovo oni koji koriste herbicide u ovom periodu, moraju znati da su karence i do 60 dana tako da se sa tim ne sme igrati.“

Institut Tamiš ima programe obuke za bezbedno korišćenje pesticida kroz koje je do sada prošao veliki broj proizvođača.

(RTV)