banner-image

Pokradoše šunku, slaninu, kokoške, sadnice…

Učestale krađe u domaćinstvima u Bašaidu, Banatskom Velikom Selu i drugim severnobanatskim naseljima, u kojima lopovi odnose sve što im padne pod ruku, a što je izazvalo zabrinutost žitelja, povod je da se aktuelnom bezbednosnom situacijom na severu Banata, sa posebnim osvrtom na naselja u okolini Kikinde, na zasedanju u MZ “Bašaid” pozabave članovi Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine.

Lopovi kradu kobasice, šunke, kokoške i meso iz zamrzivača, ali i drugu robu. Dragan Gurjić iz Bašaida žali se da mu je nedavno ukradeno oko 50 kilograma raznih kljčeva i alata, a da je njegova kuća za četiri godine opljačkana dvadesetak puta i da su mu lopovi do sada odneli robu u vrednosti oko 4.000 evra. Kradljivci su iz njegovog domaćinstva odneli sve što je od bakra, kazan, kosilicu, mesingane pumpe, akumulatore od traktora, kablove, bicikl i razne alate, a nešto od ukradenog posle nekoliko dana je pronašao da se prodaje na buvljaku.

Iz kuće i dvorišta 90-godišnje Milene Grujić kradljivci su u više navrata odneli jastuke, slavine, alat, kazan za rakiju, meso iz zamrzivača. Njen sin Jovan koji živi u Novom Sadu često obilazi i vodi brigu o domaćinstvu u Bašaidu ne zna kako da kradljivcima stane na put, koji su u više navrata iz traktora izvadili gorivo, odneli traktorske delove, ključeve, građevinska kolica, akumulatore i drugo.

Iz domaćinstva Veljka Čolaka iz pušnice lopovi su ovog puta odneli slanine i pršut, koliko su mogli poneti, pa je nešto i stalo, a u tri navrata lane su odnosili po sedam-osam kokošaka. Dobro su se omrsili iz pušnice Slobodana Vaskovića iz Banatskog Velikog Sela odnevši 120 kilograma kobasica koje je on sušio za pet porodica nešto rolovane piletine, ali srećom uz kobasice nisu bile šunke i slanina.

Posekli voćnjak u Tovariševu

Više od stotinu stabala šljive posečeno je u noći između utorka i srede u Tovariševu, kod Bačke Balanke.

Na lice mesta je izašla i policija i zajedno sa vlasnikom Nikolom Kisom utvrdila veliku materijanu štetu. Četvorogodišnja stabla šljive sorte stenlej, na placu koji se prostire na 20 ari, isečena su na visinu oko četrdesetak centimetara, uprkos tome što je voćnjak ograđen.

Pretpostavlja se da su mlade sadnice isečene makazama, a ne testerom, jer niko nije primetio krađu. U atarima drugih sela, pa i Bačke Palanke, bilo manjih šteta i krađa, kada su lomljene sadnice novih drvoreda, ali do sada niko nije odgovarao za načinjene štete.

(Dnevnik)