banner-image

Za poljoprivredu i sela u Vojvodini 1,4 milijarda

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, u okviru redovnih aktivnosti Sekretarijata, održao je tribine namenjene poljoprivrednim proizvođačima u Bačkom Petrovcu, Selenči i Silbašu. Poljoprivrednicima u ovom kraju predstavljene su mere resornog sekretarijata, te mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, pre svega korišćenje bespovratnih sredstava putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i kreditnih mogućnosti Fonda za razvoj poljoprivrede Vojvodine.

Kako je saopštila Vlada Vojvodine, Radojević i direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović ukazali su poljoprivrednicima, ali i predstavnicima ovih lokalnih samouprava, da bespovratna sredstva mogu dostići i do 70 odsto, te značajno doprineti unapređenju poljoprivredne proizvodnje kojom se bave, a isto tako i lokalnim samoupravama obezbediti projekte od vitalnog značaja.

Resorni sekretar mr Radojević istakao je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, Sekretarijat svakodnevno radi na upoznavanju poljoprivrednika, širom Vojvodine, sa aktuelnim konkursima želeći da mere agrarne politike koju Sekretarijat vodi, budu svima ravnopravno predstavljene.

„Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat, koncipirali su ovogodišnji budžet sa ciljem promocije i razvoja poljoprivrede. Direktna podsticajna sredstva su povećana sa oko 800 miliona dinara od prošle godine na blizu 1.4 milijarde u ovoj godini” naveo je Radojević istakavši da je trenutno aktuelno čak 13 konkursa Sekretarijata sa merama podrške koja je bespovratna u oblasti razvoja poljoprivrede i sela.

Mr Radojević je istakao da su tribine mesta gde se domaćim poljoprivrednicima želi ukazati na neophodnost udruživanja, opredeljivanje ka intenzivnim vidovima poljoprivredne proizvodnje, izgradnji skladišnih kapaciteta i, eventualno, mogućnostima za izgradnju mini prerađivačkih kapaciteta. To su prema rečima resornog sekretara osnovne mere koje su opredeljene ka poljoprivrednim proizvođačima uz maksimalnu podršku Sekretarijata, a putem konkursa gde im se nude bespovratna sredstva u ove svrhe i uz izuzetno povoljne kreditne linije Fonda za razvoj poljoprivrede sa kamatnom stopom do 1,5 odsto. Radojević je istakao da se na ovaj način dolazi do modela najpovoljnijeg finansiranja poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji.

Resorni sekretar je istakao još da su tribine, istovremeno, i mesta za upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa konkursima, koji su namenjeni razvoju poljoprivrede njihovog mesta. Reč je o konkursima koji imaju za cilj uređivanje kanalske mreže, uređenje nakategorisanih atarskih puteva i otresišta, kao i konkursima za uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta, te konkursa koji se tiče unapređivanja kvaliteta života u seoskim zajednicama, a koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže.

Kako je Radojević najavio, pored Banata i Bačke, naredne nedelje priliku da se upoznaju sa podsticajnim merama agrarne politike i mogućnostima, kako da ostvare pravo na bespovratna sredstva Pokrajinske vlade za unapređivanje i razvoj poljoprivrede, imaće poljoprivrednici u Sremu.