banner-image

Nedimović: Počela isplata podsticaja za setvu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas da je ove godine prvi put u martu počela isplata podsticaja za setvu i da to nema veze sa izborima pošto su to sami poljoprivrednici tražili.
„Po pitanju setve, po prvi put smo u martu počeli sa isplatom podsticaja za biljnu proizvodnju, a ta sredstva su ranije poljoprivrednici dobijali u maju“, rekao je Nedimović novinarima u PKS.
On je kazao da je nedavno imao smešnu situaciju kada je razgovarao sa poljoprivrednicima o tome.

Novinarima je ispričao da je nedavno u jednom gradu nenajavljeno obišao Upravu za trezor i u nameri da se vidi sa desetak-petnaest poljoprivrednih proizvođača.

„Jedan od njih mi kaže:Zamislite oni su nama isplatili podsticaje verovatno zbog izbora. Ja ima kažem: Ja se stvarno izvinjavam do sada ste dobijali ova sredstva u maju, a sada u martu, ako ne želite sada vi zadržite pare na računu pa podignite ih u aprilu ili maju“, rekao je Nedimović dodajući da je u pitanju bila šala.

On je napomenuo da je reč o podsticajima koji nisu veliki, oko 2.000 dinara po hektaru, a da je maksimum do 20 hektara.

„Rekao sam i i kako stižu zahtevi mi svake sledeće nedelje isplaćujemo. Pre dve nedelje smo isplatili 600 miliona dinara, a ove nedelje ide 500 miliona i u čemu je problem – nema veze sa izborima već sa vašom setvom. To je prirodan sled događaj i ono što ste vi tražili“, naveo je Nedimović.

On je dodao da i kada se uradi nešto dobro uvek neko nađe razlog da to osporava.

Nedimović je, takođe, dodao da ne očekuje probleme sa pšenicom i da neće biti velikih šteta.

Ministar je kazao da na prostoru severne Bačke i Banata nije bilo snega koji bi zaštitio useve pšenice, ali da je najveća proizvodnja u južnijim delovima Vojvodine i u centralnoj Srbiji.

(Agencije)