banner-image

Zbog sporazuma sa Arapima država gubi tri miliona evra

Tokom prethodne dve godine kompanija Al Rawafed Srbija, u većinskom vlasništvu firme iz Emirata, obrađivala je više od 3.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a da za korišćenje te zemlje do danas nije platila ni dinara. Prema istraživanju Insajdera, da je to zemljište dato na korišćenje lokalnim poljoprivrednicima putem licitacija, država bi za dve godine prihodovala oko tri miliona evra.

Prema Ugovoru koji je s Al Rawafedom potpisan 2014, kompanija Al Rawafed Srbija dobila je na korišćenje 3.534 hektara državnih oranica u pogonu Karađorđevo, kojima je upravljala Vojna ustanova Morović. Zauzvrat, ugovoreno je da Al Rawafed isplaćuje VU Morović 20 odsto godišnjeg profita na tom zemljištu.

Posle višemesečnog insistiranja novinara Insajdera da nam se dostave informacije o tome koliko na osnovu ugovorenog procenta Vojska zarađuje od posla s partnerima iz UAE, ministar odbrane Zoran Đorđević je tek nedavno za Insajder rekao da Al Rawafed za sada nije uplatila nikakvu naknadu za korišćenje državne zemlje.

U vreme kada je sklopljen ugovor s Al Rawafedom, oko tog zemljišta sporile su se Vojna ustanova Morović, odnosno Ministarstvo odbrane, i Opština Bačka Palanka.

Pozivajući se na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, predstavnici bivše vlasti Opštine Bačka Palanka su zahtevali da se parcele pogona Karađorđevo vrate u nadležnost Opštine i prema zakonu izdaju putem licitacija. Isti stav tada su zauzeli i Pokrajinska vlada, Ministarstvo poljoprivrede i Državni revizor.

I pored toga, do 2014. ovo državno zemljište je besplatno koristila Vojna ustanova Morović, ali i firme s kojima je suprotno zakonu sklapala ugovore o podzakupu.

Nakon toga, zemlja je ustupljena većinski privatnoj kompaniji Al Rawafed Srbija, koja je za sada takođe koristi bez plaćanja naknade.

Uzdržavaju se da kritikuju sporazum

Bivši opštinski zvaničnici i poljoprivrednici koji su pre samo tri godine glasno negodovali zbog činjenice da im nije omogućeno da obrađuju državno zemljište, o aranžmanu s Al Rawafedom danas su spremni da govore samo nezvanično.

Obrazloženja koja su naveli odbijajući da stanu ispred kamere Insajdera svode se na uverenje da njihovi argumenti neće ništa promeniti, ali i strah od “odmazde” zbog javnog kritikovanja državnog sporazuma.

Poljoprivrednici koji su u jednom trenutku uzurpirali oranice u Karađorđevu svedoče da su zbog toga bili privođeni. Nekoliko lokalnih funkcionera koji su 2012. i 2013. tražili da se zemljište vrati Opštini i ponudi u zakup na licitacijama u međuvremenu su smenjeni.

Miroslav Ivić, predsednik Udruženja poljorivrednika Bačke Palanke, pre nekoliko godina se takođe zalagao da se sporno zemljište izdaje na opštinskim licitacijama. On je danas član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i jedini je pristao da govori za Insajder.

Ivić je rekao da prema njegovom mišljenju ugovorom s Al Rawafedom opština nije oštećena jer je odluku donela Vlada, a Bačka Palanka odluku Vlade poštuje.

On je naveo i da je na licitacijama prosečna cena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u Opštini Bačka Palanka, u prethodne dve godine, iznosila 420 do 430 evra po hektaru godišnje.

Da je zemljište, koje već dve godine bez naknade koristi Al Rawafed, izdato u zakup na licitacijama po prosečnoj ceni ostvarenoj u Bačkoj Palanci, država bi od toga mogla da da prihoduje oko tri miliona evra.

Takođe, lokalni poljoprivrednici bi imali mogućnost da obrađuju duplo više državne zemlje nego što im je dostupno danas, a deo ostvarenih prihoda bi se slivao u budžet kroz potrošnju.

U Opštini Bačka Palanka ima više od 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ugovorom Vlade Srbije i kompanije Al Rawafed iz UAE osnovano je zajedničko preduzeće Al Rawafed Srbija, u kom arapski partneri imaju 80 odsto vlasništva, a država Srbija 20 odsto. Kompanija je po povlašćenim uslovima kupila ili dobila u zakup 10.470 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

 

(Insajder).