banner-image

Demagogija za 100 mladih ali odabranih poljoprivrednika

Šta je to demagogija đaci bi najbolje mogli da nauče baš na primeru delovanja ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i njegove ekipe, na praktičnoj temi – subvencija za mlade poljoprivrednike. Svi najjeftiniji trikovi političkog mlaćenja prazne slame su se tu skupili. Neznanje se pokriva parolama, a nedostatak vizije populističkim kvaziekonomskim alatima.

Elem, već nekoliko meseci burno najavljivani podsticaji za mlade poljoprivrednike su usvojeni, a ono što je u Teatru apsurda upzoravano, se i dogodilo. Para će biti za mlade, ali odbarane i to za otprilike njih stotinu. Možda za nekolicinu više ako budu skromniji. Jer, za to će se iz budžeta dati najviše 120 miliona dinara, a pojedinačno će mladi dobijati do 1,2 miliona. U Srbiji u kojoj 300.000 gazdinstava realno mora da preživljava od poljoprivrede, demagogija je i sramota usvajati meru koja će važiti samo za njih stotinak. Matematika je neumoljiva.

Nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika stupio je na snagu 27. marta, objavljivanjem u Službenom glasniku. Po ovom dokumentu na podsticaje mogu da računaju punoletni mladi poljoprivrednici – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva i mladi preduzetnici koji na dan podnošenja prijave na konkurs imaju navršenih18, a najviše 40 godina. Oni koji ispune uslove, od države će dobiti do 1.200.000 dinara.

Pre mesec dana Vlada je donela Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. po kojoj  je za ovu namenu predviđeno ukupno 120 miliona dinara.

Kako se navodi, podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine davaće novac za podršku investicijama za razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda za tržište na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika. Takođe, za podršku investicijama za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika.

Posle ovakve uredbe i pravilnika ne može se ništa drugo reći nego da se ozbiljni ljudi ovakvim stvarima ne bave i da je ovo čist marketnig. S ovim se čak ne može ni polemisati puno jer na svaku kritiku vi dobijete salvu primitivnih kontrapitanja umesto odgovara: pa šta je loše što se pomaže mladima. što to nisu radili oni pre… oni su opljačkali sve… mora se od nečeg početi… je li bolje da ne dajemo ništa… I tako bolje i tako šire.

Da su hteli iskreno da pomognu mladima, onda su mogli u svaku meru koju su raspisali za subvencije da kažu da će prednost pri odobravanju imati oni koji su tek zasnovali porodicu ili dobili decu. To bi bilo apsolutno u redu. Ako se kupuju traktori, onda prvo mladima, ako se grade silosi, onda opet prednost mladima, a ako se podiže voćnjak onda opet mladi…Samo bi to imalo smisla, ako se već poteže priča o mladim poljoprivrednicima.

Što se to ne uradi tako. Pa zato što su pare iz agrarnog budžeta obećane nekom drugom i za nešto drugo, a mladima sledi demagogija. I izvinjavam se. Biće para i za mlade, ali za onih 100 komada. Za 100 godina možda će 1.000 mladih poljoprivrednika uspeti da dobije po 1,2 miliona dinara od Nedimovića i Vučića, jer je sva prilika da će barem ovaj drugi toliko biti na vlasti.

Milovan Lukić