banner-image

Ko nije pođubrio vinograd, neka baci stajnjak sada

Ovih dana u Fruškogorskom vinogorju vinogradari imaju pune ruke posla. Bilo da je vinograd podignut samo za potrebe domaćinstva, bilo da je veliki, zna se da je vreme za bacanje stajnjaka ili azotnih đubriva. Mnogi su to uradili na jesen, ali ni oni koji nisu neće zakasniti ako vinograd pođubre sada. Pravi domaćini koje smo obišli na Fruškoj gori iznad Bikić Dola završili su s povezivanjem i sada bacaju stajnjak, zaoravaju ga i tako, kako kažu, pružaju vinogradu odličnu agrotehniku. Azot je elemenat koji je lozi pri kretanju vegetacije najpotrebniji.

Na ovom delu Fruške gore uglavnom je završena rezidba. 

Inače, kako stoji u kalendaru radova u vinogradu, u martu je vreme za prolećnu obradu zemljišta desetak centimetara dubine. Ovom merom se zaoravaju đubriva koja se time bolje koristi.

Vinogradi koji su u jesen zagrnuti, razgrću se. Potrebno je voditi računa da se razgrće u vreme kada više ne postoji opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Posle razgrtanja se uklanjaju brandusi (korenčići iz plemke) do ispod spojnog mesta.

U mladim vinogradima se prazna mesta popunjavaju novim kalemovima. U starijim vinogradima se u istu svrhu koriste položenice.

U ovom periodu započinje i završava se kalemljenje vinove loze (englesko spajanje). Takođe, tamo gde to nije učinjeno u jesen, završava se sadnja vinove loze.

April je poslednji rok za završetak rezidbe koja se mora sprovesti pre kretanja vegetacije. Posle rezidbe se krakovi i ostavljeni lukovi vezuju. Time se čokot dovodi u najbolji položaj u odnosu na u najbolji položaj u odnosu na uslove osvetljavanja.

Važni radovi u vinogradu su površinska obrada zemljišta i uništavanje korova. Time se zemljište provetrava i neophodna vlaga čuva.

U nekih sorti vinove loze na zapercima se može dobiti dodatan rod. Da bi se pospešio porast zaperaka, lasteri se prekraćuju pre cvetanja, tako da iznad poslednje cvasti ostane od 5 do 6 listova. Posle cvetanja se mogu prekratiti i zaperci, što pozitivno deluje na krupnoću bobica i kvalitet vina, savetuju stručnjaci.

Da bi se povećala krupnoća bobica i postiglo nešto ranije sazrevanje, mogu se proređivati i cvasti i grozdovi. Uklanjaju se slabo razvijeni i zasenjeni grozdovi ili cvasti. U istu svrhu se može primeniti i prstenovanje skidanje uzanog dela kore s lastara, da bi se hranljive materije usmerile prema grozdu.

(Agrosmart)