banner-image

U plastenike, pčelarstvo, zalivanje ulivena 24 miliona

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas 70 ugovora, u vrednosti od oko 24 miliona dinara, vojvođanskim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, zatim za nabavku plastenika, te za opremanje stočarskih farmi i za investicije u pčelarstvo, saopštila je Vlada Vojvodine. 

Prema Radojevićevim rečima, za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara bespovratna sredstva dobila su 32 poljoprivrednika. Ukupna vrednost investicije je 29,2 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 15,4 miliona dinara. Realizacijom tih investicija pod zalivnim sistemima biće još 121 hektar oranica u Vojvodini.

„Novina u novoj konkursnoj godini jeste da se bespovratna sredstva utvrđuju u iznosu do 60 odsto od ukupne vrednosti investicije, umesto 50 odsto koliko je bilo prethodnih godina. Istovremeno, za fizička lica i preduzetnike, čija se investicija nalazi na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i za poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene nosioce gazdinstva, povrat sredstava utvrđuje se u iznosu do 70 odsto od ukupne vrednosti investicije“, kazao je sekretar Radojević dodajući da je danas, po tom osnovu, 18 poljoprivrednika ostvarilo pravo na sredstva za nabavku opreme za navodnjavanje.

Sekretar Radojević uručio je danas i sedam ugovora za podizanje plastenika. Njihova ukupna vrednost je četiri miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 2,7 miliona dinara. Kako je resorni sekretar naveo, realizacijom tih investicije pod plastenicima će biti još 10 hektara, čime će se širom Vojvodine nastaviti trend povećanja površina sa plastenicima.

Sa 27 pčelara iz Vojvodine potpisani su ugovori u vrednosti od 4,6 miliona dinara, a novac je opredeljen za nabavku nove opreme za pčelarstvo i novih pčelinjih društava.

Za opremanje stočarskih farmi odobrene su četiri prijave u vrednosti od 748 hiljada dinara, od čega je Pokrajina izdvojila 374 hiljade dinara. Radojević je naveo da je stočarima u Vojvodini po ovoj konkursnoj liniji u 2017. godini na raspolaganju ukupno 50 miliona dinara. S tim u vezi, resorni sekretar je pozvao stočare da intenzivnije koriste sredstva koja su im na raspolaganju.