banner-image

Evropa i centralna Azija spremaju se za popis poljoprivrede

Pouzdana, sveobuhvatna statistika ostavlja malo mesta bilo kakvom nagađanju u procesu odlučivanja, a posebno je to karakteristično u sektoru poljoprivrede. Od danas, statistički stručnjaci iz 20 zemalja regiona sastaju se u Budimpešti na skupu koji će trajati sedam dana sa ciljem da se uvedu nove smernice i metode prikupljanja podataka koji je razvila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za potrebe Svetskog programa za popis poljoprivrede 2020, saopštio je FAO.

Na svakih 10 godina počevši od 1945, FAO pruža podršku zemljama članicama širom sveta pri sprovođenju nacionalnog poljoprivrednog popisa. U rundi 2020, koja je trenutno u toku, nacionalni popisi će prikupljati i analizirati podatke o uticaju poljoprivredne prakse na životnu sredinu, o gasovima sa efektom staklene bašte i emisiji amonijaka, intenzivnosti poljoprivrede, zakupu i korišćenju zemljišta, metodama navodnjavanja i izvorima vode, akvakulturi i ribolovu, broju stoke, i naravno broju i veličini poljoprivrednih gazdinstava, navodi se u saopštenju.

Nove smernice – razvijene od strane Tima za poljoprivredne popise i istraživanja Odeljenja za statistiku FAO – uključuju inovativne i isplative metode prikupljanja podataka, kao i savete o integraciji popisa sa drugim programima istraživanja i široj upotrebi podataka iz popisa.

„FAO Tim za poljoprivredne popise i istraživanja proveo je više od dve godine razvijajući nove smernice, nakon konsultacija sa zemljama i drugim zainteresovanim grupama“, rekao je Giorgi Kvinikadze, regionalni statističar iz Regionalne kancelarije FAO za Evropu i centralnu Aziju, u Budimpešti.“ Smernice su predstavljene širom sveta, na osam regionalnih skupova. To će pomoći zemljama članicama da steknu dublje razumevanje novog pristupa za koji se zalažemo.“

Nacionalni poljoprivredni popisi su sveobuhvatni izvor statističkih podataka za podršku i kreiranje daljih regulativa. Usvajanje smernica FAO – koje su ažurirane svakih 10 godina – osigurava se uporedivost nacionalnih popisnih podataka, omogućava zemljama da osmatraju trendove i standarde kao i upoređuju svoj učinak u odnosu na druge.

„Istraživačke, poslovne, investicione odluke i nacionalne regulative su najbolje kada su bazirane na dokazima“, rekao je Kvinikadze. „Danas je poljoprivredni popis najkompletniji izvor informacija i strukturnih podataka u poljoprivredi, kao i jedina statistička aktivnost koja pruža detaljnu sliku o strukturi poljoprivrede za celu zemlju ili njenog dela, počevši od nivoa naselja.“

Zemlje koje učestvuju na ovonedeljnom skupu su: Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Mađarska, Izrael, Kazahstan, Kirgistan, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rusija, Srbija, Tadžikistan, Turska, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

(Agrosmart)