banner-image

Za malinu neće dati više od 100 dinara?

Prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoja Radovića, belgijsko preduzeće Krops, čije sedište je u Požegi, ponudilo je 100 dinara za kilogram ovogodišnjeg roda malina.

S obzirom na to da je rod, kako tvrdi Radović, prepolovljen, neprihvatljivo je da cena bude niža od prošlogodišnje.

– Nakon dobijene informacije da se nudi 100 dinara za maline, obavio sam razgovor sa predstavnicima svih udruženja u okviru Asocijacije, zauzeli smo stav da ćemo stupiti u proteste ukoliko se u narednih deset dana sve relevantne institucuje, lokalne vlasti i premijer lično, ne uključe u rešavanje ovog problema.

Malina prošle godine otkupljivana po 250 dinara

Prošle godine smo maline prodavali po ceni od 220 do 250 dinara, to je evropski standard, koji mora biti ispoštovan. Nije nam jasno kako su došli do računice da 100 dinara plate kilogram malina. To je smešno. Maline su smrzle, biće štete i do 60 odsto, nema priče o hiperprodukciji i slično. Dakle reč je o monopolu kome se mora stati na kraj – rekao je Radović.

Asocijacija malinara Srbije, koja okuplja 52 udruženja, očekuje hitan sastanak proizvođača, otkupljivača i predstavnika Vlade kako bi se postigao dogovor oko realne cene otkupa malina za ovu godinu. U protivnom, po rečima Radovića, moraće na radikalniji način da ostvare svoja prava.

(Blic)