banner-image

Nemac pusto selo pretvorio u oazu organske hrane, sad hoće i Jazak

Jazak, malo fruškogorsko mesto će u narednom periodu dobiti veliku šansu za revitalizaciju i ekonomsku prepoznatljivost u Srbiji, a i šire. Naime, grupa nemačkih i švajcarskih entuzijasta i investitora odlučila je da u skoro napuštenom devastiranom seocetu u podnožju Fruške gore otpočne organsku proizvodnju, pre svega organsko stočarstvo.

Georg Švajsfrut na konferenciji u PKS

Tu ideju predstavio je na međunarodnoj konferenciji o organskoj proizvodnji održanoj pre nekoliko dana u Privrednoj komori Srbije Georg Švajsfrut, koji je u Nemačkoj uspeo da, razvijajući ovaj vid poljoprivrede, oživi prazna sela. Pilot projektu u Srbiji podršku će pružiti i Privredna komora Srbije, kažu u Centru za organsku proizvodnju PKS, koji je organizovao ovaj veliki međunarodni skup.

Inicijator ideje, Švajsfurt, sa svojom porodicom je pre tridesetak godina u okolini Minhena u Nemačkoj, kupio malo i napušteno seoce, koje je u tom trenutku imalo samo dva stanovnika i započeo organsko stočarstvo, pre svega svinja i goveda. Porodica Švajsfurt se generacijski bavi proizvodnjom i preradom mesa i hteli su da svoje znanje i specifičan način prerade karakterističan za male manufakture pretoče u izgradnju i preradu klaničnih i preradnih kapaciteta u ovoj ruralnoj sredini, prenose Švajsfurtova iskustva predstavnici Centra za organsku proizvodnju PKS.

Sa razvojem organskog stočarstva i razvojem lokalnih zanata poput sušenja mesa i prerade u kobasice, pravljenja testenine od lokalnih sirovina, razvila se i potreba za pružanjem turističkih i ugostiteljskih usluga.

Hermansdorfer, kako se zove ovo mesto, trenutno ima šezdeset domaćinstava koji u njemu proizvode, prerađuju, kuvaju i prodaju pružaju turističke usluge (https://www.herrmannsdorfer.de).

Nakon ovog dobrog primera, Georg je tokom svog putovanja u Srbiji, poželeo da istu praksu primeni i u Srbiji koja mu se izuzetno dopala, kažu u Centru za organsku proizvodnju. Mesto koje su odabrali je upravo Jazak.

Georg je pre nekog vremena kupio jedno domaćinstvo u selu na kojem trenutno uzgaja kokoške i sa poljoprivrednicima u okolini pokušava da razvije organsko stočarstvo. Celo domaćinstvo će biti otvoreno  javnosti i tu će se ubuduće održavati edukativni seminari i pružati ugostiteljske usluge, gde će se prvenstveno služiti lokalno proizvedeni proizvodi.

Pilot projekat Jazak će se razvijati u narednom periodu, i s obzirom na sveobuhvatnost i cilj projekta, očekuje se da tokom narednih nekoliko decenija dostigne karakter „brata blizanca“ Hermansdorfera iz okoline Minhena, poručuju iz Centra za organsku proizvodnju.

Samo organska raste li raste

Međunarodna konferencija

Pomenimo, cilj konferencije koju je prvi put organizovao  Centar sa organsku proizvodnju PKS uz podršku nemačko – srpske razvojne saradnje koju sprovodi GIZ i jeste bio da se domaća iskustva uporede sa praksom i iskustvom u regionu i Evropskoj uniji i da se organska proizvodnja i dalje razvija na dobrim i zdravim temeljima. Predavači i panelisti bili su iz renomiranih svetskih organizacija poput IFOAM-a, Međunarodne organizacije za organsku poljoprivredu i FiBL-a, Istraživačkog instituta za organsku poljoprivredu.

Pored njih učestvovali su i gosti iz regiona, iz Hrvatske, kao i predstavnici domaćih organizacija, te ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović koji je naglasio da organska proizvodnja ima veliki potencijal u Srbiji i da će resorno ministarstvo insistirati na razvoju sektora pre svega voćarske i povrtarske proizvodnje. Organska proizvodnja je i jedina poljoprivredna aktivnost koja beleži konstantan rast u svetu, a posebno je značajna za razvoj i opstanak malih poljoprivrednih gazdinstava.

U Srbiji gde takva gazdinsta i preovladavaju, sa prosečnom veličinom od 5,4 ha, dodata vrednost organskog proizvoda omogućuje ekonomsku održivost i opstanak malih poljoprivrednika na tržištu, posebno ukoliko razviju i neku uslužnu delatnost poput ugostiteljstva ili turizma na samom gazdinstvu, poručeno je sa konferencije.

S. G.