banner-image

Parcele uvećali i za 300 posto pa opet male

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević je na konferenciji o unapređenju komasacije poljoprivrednog zemljišta rekao da je ukrupnjavanje njiva koje se od 2013. godine sprovodi u šest opština pokazalo da su parcele uvećane od 40 do 300 odsto.

„Male njive nepravilnog oblika su uvećane, što je omogućilo da se poveća proizvodnja i smanje troškovi za oko 20 odsto“, rekao je Stanojević. 

Dodao je da je napravljena i putna infrastruktura i kanali za odvodnjavanje, a parcele su postale pogodnije za investicije u poljoprivrednu proizvodnju. 

Investicija u ukrupnjavanje parcela se, prema njegovim rečima, ne vraća u kratkom već u srednjem roku, ali i pored toga se isplati. Stanojević je rekao da je naredni posao da se napravi pravni okvir za komasaciju i donese novi zakon, a posle toga započne pripajanje njiva i u svim opštinama. 

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da su u prvoj fazi komasacije, uz pomoć zemalja EU i Nemačke, sa četiri miliona evra finansirani projekti u šest opština, a da Nemačka sada sama sa tri miliona evra finansira ukrupnjavanje poljoprivrendih parcela. 

„Pripajanje parcela je značajno za poljoprivrednu proizvodnju i Nemačka može svoje modele da primeni u Srbiji“, rekao Ditman. 

Pilot-projekti spajanja poljoprivrednih parcela započeti su u opštinama Paraćin, Boljevac, Knjaževac, Svrljig, Pirot, Negotin i Žitorađa. 

Član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Milija Miletić, koji je bio predsednik opštine Svrljig u vreme kada je započeta komasacija u toj opštini, rekao je da je komasacija pokazala dobre rezultate i da je urađena u jednom selu te opštine, a da nedostaje novac da se nastavi. 

„Ukrupnjavanje se sprovodilo dobrovoljno, a poljoprivrednici koji su uvideli kakve su prednosti sada traže da se nastavi“, rekao je Miletić.

(Agencije)