banner-image

Suša već ugrožava prinos pšenice

Suša ugrožava razvoj pšenice u Srbiji kojoj je u sadašnjoj fazi razvoja potrebna vlaga da bi formirala cvet i broj zrna, pa se ne mogu očekivati rekordni prinosi, rekao je naučni savetnik za strna žita u novosadskom Institutu za ratarsto i povrtarstvo, Novica Mladenov.

On je agenciji Beta rekao da je trenutno kiša neophodna svim usevima, a posebno pšenici.

– Žitu je neophodna obilna kiša, bar 20 litara vode po kvadratnom metru, svaka količina ispod toga je samo gašenje požara. Proizvođači su uglavnom prihranili pšenicu, ali nema efekta jer mineralno đubrivo stoji nerastopljeno i koren ne može da ga koristi – rekao je Mladenov.

Dodao je da pšenica zbog nedostataka vlage zaostaje u razvoju, a dodatna nevolja je što vetar ubrzano isušuje zemlju.

Najveći problem je, kako je cenio Mladenov, što je pšenica kasno posejana.

– Samo 20 do 30 odsto površina pod pšenicom je posejano u optimalnom roku, odnosno 150.000 hektara od 540.000 hektara koliko je zabeležila statistika, a mislim da je i manje zasejano – rekao je Mladenov.

On je ocenio da samo setva pšenice do 5. novembra ima smisla, i da je posle toga “veliki rizik”.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, zasejano nedeklarisanim semenom višeod 50 odsto pšenice što smanjuje prinos, a slična je situacija i u Hrvatskoj, a malo bolje stanje je u Rumuniji i Mađarskoj.

Slabi prinosi u regionu, kako je ocenio Mladenov, ipak neće značajno uticati na svetsku cenu pšenice jer je u toku žetva u južnoj hemisferi i u Argentini i Australiji i prinosi su rekordni.

(Beta)