banner-image

Pokrajina dala pare za uklanjanje divljih deponija s njiva

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem ugovore predsednicima lokalnih samouprava koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, saopštio je Sekretarijat.

Ugovorima uručenim u Klubu poslanika u Skupštini AP Vojvodine, devet lokalnih samouprava sredstva će dobiti za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta i privođenje nameni tog zemljišta, dok će po konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, sredstva za projekte dobiti 11 lokalnih samouprava.

„Pokrajinska vlada je prilikom svog formiranja u prvi plan stavila brži ekonomski razvoj Pokrajine u sklopu bržeg ekonomskog razvoja Republike Srbije, u čemu je posebno značajan prioritet da regionalni razvoj bude ravnomeran na celoj teritoriji Pokrajine, u svih 45 lokalnih samouprava“, rekao je Đorđe Milićević. „Dva današnja konkursa, uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta i njegovo stavljanje u funkciju, kao i izgradnja fekalne kanalizacije i objekata vodoprivrede, jesu mere politike ruralnog razvoja i neke su od ključnih mera koje će poništiti razliku u neravnomernoj razvijenosti lokalnih samouprava“, rekao je potpredsednik Milićević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je naglasio činjenicu da je ovogodišnji budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – u iznosu od više od osam milijardi dinara – veći nego prethodnih godina, čime se jasno pokazuje odnos Pokrajinske vlade prema ovoj grani privredne delatnosti. On je dodao i to da Pokrajinska vlada značajne mere podsticaja usmerava i drugim delatnostima, kroz druge sekretarijate i fondove, kao i da se na svim tim aktivnostima intenzivno radi.

Kako je danas rekao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, realizacija akcije uklanjanja divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta započeta je u drugoj polovini 2016. godine, kao nova mera nove Pokrajinske vlade. Zahvaljujući ovoj meri, prošle godine je otpad uklonjen sa oko 170.000 kvadratnih metara divljih deponija. „Ova mera, kao i ostale mere Sekretarijata za poljoprivredu zaslužuje kontinuitet, jer se njima vodi računa o potrebama naseljenih mesta i doprinosi podizanju kvaliteta života na selu i u manjim sredinama“, rekao je Radojević.

Ove godine, za uklanjanje deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je 15 miliona dinara. Uz učešće lokalnih samouprava koje su na konkursu ostvarile pravo na sredstva iz budžeta – Apatin, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Žabalj, Irig, Kikinda, Novi Kneževac, Subotica – otpad će biti očišćen sa oko 260.000 metara kvadratnih divljih deponija, a ukupna vrednost čišćenja iznosiće 23.9 miliona dinara.

Po konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, u 2017. godini, za 14 projekata u iznosu od 132.5 miliona dinara sredstva je za naseljena mesta na svojoj teritoriji dobilo 11 lokalnih samouprava – Apatin, Bačka Topola, Beočin, Bečej, Vršac, Kovin, Novi Bečej, Pančevo, Pećinci, Senta i Stara Pazova. Kako je u budžetu od predviđenih 150 miliona dinara preostao iznos od 17.5 miliona dinara, taj iznos će biti uključen u naredni konkurs i verovatno biti objavljen u drugoj polovini ove godine.