banner-image

Maestralno seju i žanju smene ministara

Ako se naprednjačko-socijalistička koalicija u nečemu istakla kada je poljoprivreda u pitanju, onda je to promena ministara. Tu su maheri i to im ide kao halva.

Pet godina su na vlasti pa je red da nastave da krive „žute lopove“ i da vuku maestralne poteze, kao što su ih vukli za ovo pola decenije. Da je ova naprednjačko-socijalistička bolumenta vladala i devedesetih – da i ne uzimamo u obzir. Ali, ljudi za njih glasaju i to 55 odsto. Čestitamo na pobedi. Važno je da naprednjačko-socijalističaka koalicija ima plan za poljoprivredu i da ga dosledno sprovodi, što daje rezultate. Izborne.

Eto sada imamo ministra Branislava Nedimovića, a šta je on uradio do sada – nemamo pojma. Ali možda je to samo naša zabluda. No, kako bilo da bilo, a s obzirom na to da se bliži neminovna promena predsednika Vlade Srbije i celog kabineta, najbolje bi bilo da se opet promeni ministar poljoprivrede. Mada je ovaj delao fantastično – treba ga menjati baš zbog genijalnih stvari koje je za ovako kratko vreme uradio: pomoć za samo 100 mladih, jeftinije gorivo za dogodine, analiza Svetska banke na osnovu koje su određene subvencije za ovu godine… a sve je ostalo isto… Silni novci za investicije u poljoprivredu i nove fabrike, sušare, mlekare… Prerađivačka industrija nam je problem,  tvrdi Nedimović, a svinje vakcinišemo jer nam svinjci ne valjaju, malina je tek posebna priča….

Elem, treba ga menjati jer je radio odlično kao što su odlično radili i oni pre njega pa su smenjeni.

Pet godina a četiri ministra

To je očigledno deo agrarne strategije i neki nama dokučivi razvojni potez. Čim jedan ministar smisli nešto genijalno i usreći poljoprivrednike i pomogne razvoju srpske poljoprivrede, odmah usledi rekonstrukcija vlade ili promena celog kabineta i naravno smene prvog čoveka agrara. I svaki novi ministar bio je sve bolji i bolji. Setite se samo genijalnih poteza Gorana Kneževića kako je razjurio mlade poljoprivredne inženjere i savetodavne službe, a mogao ih je barem obučiti da se zaposle kod Miodraga Kostića kako bi ih ovaj kasnije ponižavao i omalovažavao. Niste vljada zaboravili reformske rezove Dragana Glamočića i veće subvecije koje je doneo paorima, te fantastične strategije koju je sprovodila Snežana Bogosavljević-Bošković.Ta strategija se sastojala u tome što ju je Aleksandar Vučić postavio za ministarku poljoprivrede iz SPS-a da bi mogao subvencije da smanji sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 i da za to baci krivicu na socijaliste, a da naprednjaci nisu ni luk jeli ni luk mirisali. Naravno, posle uspešnog delovanja sledila je smena i dolazak Nedimovića. Pet godina, a četiri ministra.

A o timovima i savetnicima ovih ministara, te o bolumenti kvaziagrarnih analitičara da i ne pričamo. O osvajanju tržišta Rusije nakon sankcija EU i izvoza mesa u Kinu valjda ne treba ni govoriti. Izvoz hrane u Rusiju ide malo bolje nego bescarinska prodaja 10.000 Fijatovih vozila. Sve sam genijalac do genijalca i stručnjak do stručnjaka.

 Majstori ostaju majstori. Rejting raste i naparednjacima i socijalistima. Samo napred.

Kad se sve sabere i oduzme, Nedimoviću bi bilo najbolje da, ako ga ne smene, sam podnese ostavku. Može pak da promeni sve one koji su ga savetovali o poljoprivredi. Jasno je da on o agraru pojma nema, a izgleda još manje timovi naprednjaka koji su mu dodeljeni da pomažu.

Milovan Lukić