banner-image

Tim Instituta Biosens osvojio prvo mesto u SAD

Tim Instituta Biosens iz Novog Sada osvojio je prvo mesto na takmičenju u Las Vegasu za matematičku strategiju primenjenu u projektu “Optimizacija selekcije semena soje u različitim vremenskim uslovima” (Portfolio Optimization for Seed Selection in Diverse Weather Scenarios).

Tim su činili Oskar Marko, Sanja Brdar, Marko Panić, Isidora Šašić, Milivoje Knežević, Danica Despotović i Vladimir Crnojević. Oni su osvojili nagradu od 5.000 američkih dolara, preneo je portal Agdaily.

“Veoma je mala razlika bila između finalista, ali se tim Biosensa izdvojio preciznom logikom i razmišljanjem o veoma složenom problemu, koji su rešili sistematično”, rekao je Joseph Byrum, jedan od direktora korporacije Sindženta (Syngenta), koja je organizovala taj događaj.

“Velika nam je čast što smo osvojili prvu nagradu. Svi timovi su bili izuzetno dobri i svi su imali različite pristupe. Veoma smo srećni jer je naš pristup bio dokazano najefikasniji”, rekao je lider tima Oskar Marko prilikom uručenja nagrade.

Tim Biosensa, instituta koji funkcioniše pri Univerzitetu u Novom Sadu, prošle godine je osvojio četvrto mesto na istom skupu.

Nakon toga, tim Biosensa pomogao je Univerzitetu u Novom Sadu da dobije projekat iz programa Horajzon (Horizon) 2020, koji je pod pokroviteljstvom Evropske komisije i podržava naučna istraživanja i inovacije.

Na ovogodišnjem takmičenju učesnici su imali zadatak da, koristeći analizu podataka, predvide koja vrsta semena soje ili asortiman različitih semena predstavlja najbolji izbor za različite poljoprivredne regione, imajući u vidu da je upravo izbor semena jedna od najvažnijih odluka koju farmeri donose svake sezone.

Drugo mesto osvojio je tim sa Univerziteta u Pekingu i osvojio nagradu od 2.500 dolara, a treće tim sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu, koji je osvojio nagradu od hiljadu dolara.

(Autonomija)