banner-image

Trips preti breskvi i nektarini, proverite

Breskva i nektarina u zavisnosti od lokaliteta nalaze se u fenofazi od punog cvetanja – prve latice opadaju gde se cvetovi smežuravaju, do faze da većina latica opada. Metodom otresanja cvetova stručnjaci beleže prisustvo tripsa odraslih jedinki, navodi Sremska TV. Proizvođačima se preporučuje da u fazi precvetavanja urade hemijski tretman primenom insekticida na bazi aktivne materije spinosad.

Prognozno-izveštajna služba Vojvodine navodi da se breskva i nektarina na terenu RC Senta nalaze u fenofazi 67-69 BBCH skale: cvetovi venu, većina latica opala –  kraj cvetanja, sve latice opale.

Pregledom zasada i metodom otresanja cvetova, registrovano je prisustvo tripsa (Thrips spp.) koji oštećuju tek zametnute plodove, prouzrokujući simptome nekroze, deformacije plodova i pucanje tkiva, što može značajno da smanjuje njihovu tržišnu vrednost.

U fazi precvetavanja,  u cilju suzbijanja tripsa, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije spinosad : Laser 240-SC u koncentraciji od 0,04%.

Ista pojava uočena je na terenu Rume, Pančeva…