banner-image

Stočari ostali bez zemlje zbog investitora

Novobečejski stočari, koji su prisustvovali poslednjoj sednici Skupštine opštine Novi Bečej, nezadovoljni su usvajanjem Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu, što je bila prva tačka dnevnog reda.

Na osnovu ovog programa, poljoprivrednim državnim zemljištem raspolaže i upravlja Republika Srbija, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a pravo prvenstva pri zakupu imaju investitori, dok određeni deo zemljišta podleže i restituciji.

Predsednik Skupštine opštine Novi Bečej Mirjan Jakšić rekao je nakon sednice da razume da je donošenje ovog programa najviše pogodilo stočare. 

“Činjenica je, međutim, da zemlje nema dovoljno. Resorno ministarstvo nam je naložilo da odvojimo zemlju za investitore, a restitucijom je vraćeno više od hiljadu hektara. Stočari jesu u nepovoljnoj situaciji, ali mi tu ne možemo ništa. Ne možemo da im pomognemo, jer jednostavno druge zemlje nema“, naglasio je Jakšić.

Po rečima Jakšića, predstavnicima stočara ponuđeno je da se organizuju i da zajedno sa predsednikom opštine odu u Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, oni nisu delegirali svoje predstavnike.

“Rešenje je teško naći. Investitori su prijave na oglas za pravo prvenstva slali direktno Ministarstvu, koje je i raspisalo oglas, i koje će ocenjivati prispele biznis planove, tako da opština nema nikakvog uticaja na odluke. Očekujem da na jednu od narednih sednica dođu i ratari, pošto se oni bune zbog toga što stočari uzimaju zemlju po pravu prečeg zakupa, pa je ustupaju velikim proizvođačima“, napomenuo je Jakšić.

(Dnevnik)