banner-image

Pokrenut portal za trgovinu biomasom

Srbija ima veliki potencijal na polju obnovljive energije, a biomasa čini čak 63 odsto tog potencijala, izjavio je danas predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Žarko Petrović na predstavljanju prve online platforme za trgovinu biomasom u Privrednoj komori Srbije.

Platforma je pokrenuta u saradnji Privredne komore Srbije, UNDP, Ministarstava rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Biomasa je veoma profitablno rešenje, sa vrlo povoljnim efektima, koje pruža priliku i za investicije i za otvaranje novih radnih mesta, rekao je Petrović i izrazio uverenje da će razvojem tržišta biomase jačati energetska bezbednost Srbije.

UNDP doprinosi tom razvoju svojim iskustvom u sprovođenju projekata obnovljive energije, rekao je Petrović i podsetio da je ta agencija UN pomogla da se uspostavi šest postrojenja na biogas u Srbiji.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je ocenio da značaj ovog portala prevazilazi efekte od ušteda i koristan je alat za razvoj tržišta biomase, koje, po njegovim rečima, u Srbiji praktično ne postoji, ili se odvija u sivoj zoni.

Portal olakšava spajanje prodavaca i kupaca biomase jer pruža razne informacije, između ostalog i o mogućim lokacijama za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, rekao je Miletić i podsetio da je cilj da se do 2020. podigne nivo učešća obnovljivih izvora na 27 odsto
ukupne proizvodnje energije.

Privreda dobija bolje ekološki prihvatljive izvore energije, a poljoprivredi se otvara mogućnost dodatne zarade, ali svima u tom lancu predstoji ogroman posao – od privlačenja stranih investicija, do unapređenja fiskalne politike u ovoj oblasti, istakao je Miletić.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac je rekao da je to ministarstvo želi da se razvije neiskorišteni potencijal obnovljivih izvora energije, jer se tako smanjuje uvoz nafte i gasa i smanjuje zavisnost od drugih zemalja.

(Agencije)