banner-image

Jedite jagnjetinu, jeftinija od prasetine

Za tri meseca kilogram žive vage prasetine poskupeo je za 120 odsto. Naime, za Božić je kilogram žive vage koštao 160, a ovih dana čak 350 dinara. Još više su cene prasetine u trgovinama i mesarama. Do pre nekoliko nedelja kilogram prasetine prodavao se po 319, a danas za skoro 500 dinara. Poskupljenje od 57 odsto u mesarama važi samo za onu prasetinu koja je na akciji, dok ona koja nije prelazi cenu od 540 dinara pa i više.

Vlasnik novosadske Industrije mesa “Matijević” Petar Matijević objašnjava da u Srbiji nema dovoljno krmača i prasića i da je zbog toga došlo do naglog poskupljenja prasetine u mesarama i prodavnicama.

– Cena je morala da ide naviše jer prasića nedostaje u oborima, a i sve manje ljudi se bavi uzgojem jer su troškovi veliki, a zarade maltene minimalne. Umesto da ih dnevno kupujemo između 300 i 500, mi možemo da zakoljemo samo 30 prasića. Cena žive vage sada iznosi oko 300 dinara, a biće i 350 ovih dana. Tako će svinjetina biti skuplja čak i od jagnjetine, koja košta oko 300 dinara žive vage – objašnjava Matijević.

Cena prasića naglo je skočila i u Sremu i Mačvi, ali najveći problem je što ih stočari nemaju, jer su se opredelili za uzgoj svinja i prodaju polutiki ili žive vage odre|enim industrijama mesa ili nakupcima. Sada s došlo u situaciju, kako objašnjavaju,da je mnogo isplativije da su se bavili prasićima nego tovom svinja, jer je zarada na kilogramu žive vage znatno veća. Napominju da se svinje otkupljuju po ceni od 160 dinara po kilogramu žive vage, ali da nema mnogo zainteresovanih odnosno da je interesovanje opalo u odnosu na zimske mesece prošle godine.

Kolika je nestašica prasića i tovnih svinja u Sremu najbolje pokazuje činjenica da je na čuvenom aprilskom vašaru u Rumi, koji se održava svakog meseca, u ponudi nije bilo stoke. Trgovci stoke objasnili su da se promene ne očekuju sve do jeseni, a da će do tada tovljači sporadično kupovati svinje i telad. Na tom vašaru se telad prodavala od 350 do 600 evra po komadu, a gotovo sva je ostala bez kupaca.

Iako se jagnjetina od stočara kupuje za 300 dinara po kilogramu žive vage u mesarama i marketina se prodaje za preko 700 dinara, a na akcijama koje su ovih dana pred Uskrs u toku može se naći i za 599 dinara. Tako proizilazi da je zarada na jagnjetini oko 400, dok je na prasetini manje od 200 dinara. Kako se tradicionalni kupci u Srbiji za Uskrs odlučuju za kupovinu jagnjetine, a prasetinu kupuju za Božić, za očekivati je da sve više mesara na akciji prodaje upravo ovo meso, pogotovo što jaganjaca u ponudi  ima mnogo više nego prasića.

Luduje i cena jaja

Predstojeći Uskrs ovih dana doneo je i znatno više cene jaja. U zavisnosti od klase jaja, ali i od prodavnice do prodavnice, cene jaja kreću se između osam i čak 25 dinara. Na novosadskim pijacama, u zavisnosti od klase, cene se kreću između 12 i 14 dinara, dok se u mnogim marketima mogu naći i za manju cenu, dok u nekim marketima na akciji ima 10 jaja koja koštaju 77 dinara pa je tako jedno 7,7 dinara.    

(Dnevnik)