banner-image

Nedimović u Nišu otvorio najsavremeniju laboratoriju

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović otvorio je danas u Veterinarskom specijalističkom institutu “Niš“ novu laboratoriju za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku, koja je najsavremenija u Srbiji i regionu.

Ministar je rekao da je prošle godine EU okarakterisala Srbiju kao zemlju koja pruža neverovatnu podršku u odbrani čitavog sistema Evrope u pogledu borbe protiv nodularnog dermatitisa – bolesti kvrgave kože goveda i da je najvažniju ulogu imao upravo taj institut.

– Ovaj institut je bio tačka gde smo se najviše borili protiv bolesti kvrgave kože i plavog jezika. Zato sam došao da podržim ljude koji rade ovde – kazao je Nedimović.

On je naglasio da je taj institut dodatno unapređen novim centrom i laboratorijom, koja je jedna od najsavremenijih u svetu.

– Moramo još da ih osnažimo i da odemo za korak dalje, da nema mesta gde će moći ta ispitivanja da se rade kao u Srbiji i to ću podržati kao ministar – poručio je Nedimović.

On je kazao da je Niš grad u kome može da se razvija trgovina i da će se zato tu ulagati i u kontrolu kvaliteta mleka.

– Da razvijemo i Niš, pored Batajnice i Novog Sada, pošto u Nišu imamo najveći stočni fond na ovim prostorima – dodao je Nedimović.

Ministar je prethodno održao sastanak sa direktorom Instituta Milošem Petrovićem i zatim sa veterinarima.

(Agencije)