banner-image

Kako da se unapredi poljoprivredna politika EU – rešava se u Novom Sadu

Iako Srbija ne primenjuje Zajedničku poljoprivrednu politiku EU (Common Agricultural Policy-CAP) jer još uvek nije članica Evropske unije, to nije bila prepreka našim IT stručnjacima da se u nju uključe. Štaviše, da upravo oni omoguće da se ova, jedna od najvažnijih politika EU, uspešnije i efikasnije sprovodi. Njom upravljaju – iz Novog Sada.

Novosadska kompanija „Inosens“ je među firmama i agencijama iz Grčke, Španije, Litvanije, Velike Britanije i Belgije, koje su uključene u veliki projekat RECAP – Personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a. To je projekat koji se sprovodi u okviru EU programa podrške e-upravi do oktobra 2018. U njegovu realizaciju uključeno je dvanaest partnera iz šest zemalja. Srbija jedina nije članica EU, ali tim „Inosensa“ zasluženo je dobio važnu poziciju i ulogu među najboljim evropskim timovima koji nastoje da unaprede funkcionisanje CAP-a, odnosno poljoprivrede cele Evropske unije.

-Osnovna ideja na kojoj se zasniva RECAP jeste da razvoj novih tehnologija, mahom baziranih na sistemima daljinskog upravljanja, može da unese brojne pogodnosti u poljoprivredni sektor, a naročito u kada je u pitanju sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike EU – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Maja Žikić iz „Inosensa“.

Ukazujući na to da je sprovođenje ove politike u velikoj meri otežano, ona navodi da su, s jedne strane, troškovi nadležnih javnih službi  visoki, prvenstveno zbog potrebe provera na licu mesta, a s druge strane, propisi su složeni, a njihova primena neretko predstavlja poteškoće za poljoprivrednike, pogotovo kada je reč o postupanju u skladu sa merama zaštite životne sredine.

-Očekivanja društva po pitanju zaštite životne sredine takođe su otežavajuća okolnost, a od 2003. godine isplata subvencija EU poljoprivrednicima uslovljena je poštovanjem standarda ekološke održivosti poljoprivredne proizvodnje – napominje Maja Žikić.

RECAP (https://www.recap-h2020.eu/) će iskoristiti pogodnosti koje pruža upotreba podataka dobijenih daljinskom detekcijom, a što će uz podatke prikupljene od samih korisnika, a to su agencije za agrarna plaćanja, poljoprivrednici, poljoprivredna udruženja, savetnici…, omogućiti lakše sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Kako objašnjava Maja Žikić, zahvaljujući modernizaciji procedura koje se tiču nadgledanja, agencije za agrarna plaćanja biće u mogućnosti da efikasnije sprovedu provere, a administrativni zahtevi u pogledu obrade podataka biće smanjeni. Poljoprivrednici će dobiti personalizovanu podršku kako bi povećali produktivnost na svojim imanjima, a pritom će biti sigurni da postupaju u skladu sa propisima. Takođe, poljoprivrednici će moći da se temeljnije pripreme za inspekcije, jer će im RECAP aplikacija olakšati pristup informacijama vezanim za zakonske odredbe.

-Kako bismo se uverili da je RECAP aplikacija u potpunosti prilagođena potrebama njenih budućih korisnika, biće testirana u pet zemalja (Grčka, Litvanija, Srbija, Španija, UK) uz aktivno učešće poljoprivrednika, poljoprivrednih udruženja i drugih. Pilot aktivnosti počeće u oktobru 2017. godine, a njima će rukovoditi naš partner iz Navare, Iniciativas Innovadoras – kaže naša sagovornica.

Organska poljoprivreda u Srbiji je po EU standardima

-Kada su u pitanju pilot aktivnosti u našoj zemlji, Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, ne sprovodi Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Ipak, naš Zakon  organskoj proizvodnji u skladu je sa EU propisima. Imajući u vidu da organska proizvodnja zahteva poštovanje visokih standarda, kao i da organski proizvođači prolaze kroz stroge kontrole, baš kao i proizvođači u EU od kojih se zahteva da postupaju u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, naša ideja je da RECAP približimo upravo organskim proizvođačima i tako im pružimo priliku da kada Srbija dobije status EU članice, oni budu ti koji će pomoći konvencionalnim proizvođačima da se prilagode EU propisima – kaže Maja Žikić.

Ona dodaje da je „Inosens“  kroz razgovore sa poljoprivrednicima uočio niz poteškoća sa kojima se suočavaju naši organski proizvođači, pre svega u pogledu administracije, tako da je to još jedan razlog zbog kojeg će u oktobru upravo oni imati priliku da isprobaju RECAP aplikaciju i uvedu je u svoje svakodnevno radno okruženje.

S. Gluščević