banner-image

Pripremite se za IPARD, valjaće nam za velike fondove EU

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart organizovao je danas, 13. aprila, seminar „Konkurisanje za bespovratna sredstva za poljoprivredu“ na kojem je predstavljen IPARD program Republike Srbije i mogućnosti finansiranja agrarnog sektora iz pretpristupnih fondova EU.

Seminaru u Irigu prisustvovali su poljoprivrednici, predstavnici agrobiznis sektora, banaka i drugih finansijskih kuća te organizacija civilnog društva.

-IPARD je nesumnjivo od velike koristi za srpsku poljoprivredu s obzirom na to da taj finansijski instrument obezbeđuje 175 miliona evra, ali njegova prava vrednost je u tome što ćemo, realizujući taj program, savladati administrativnu proceduru i usvojiti sistem po kojem funkcionišu evropski fondovi – rekao je predavač na seminaru, Dejan Serdar, osnivač i prvi direktor Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije.

On je ocenio da se srpska poljoprivreda preko IPARD programa može kvalitetno pripremiti za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina.

Slobodan Teofanov, prvi pregovarač za IPARD u Srbiji, obrazložio je kako će teći realizacija celog procesa, od raspisivanja prvih poziva do završetka investicije i isplate novca iz evropske kase. Predstavivši akreditovane mere IPARD II programa, on je objasnio procedure konkurisanja za sredstva iz ovog fonda. Ukazao je na kriterijume, odnosno ograničenja u tome ko će moći da konkuriše za koju meru pa je u tom kontekstu naglasio da je IPARD program odvojen od nacionalnog programa za pomoć poljoprivrednicima.

Objasnio je da je reč o refundaciji novca koji je srpskim poljoprivrednicima namenjem IPARD-om i naveo da poljoprivrednik mora na svom bankovnom računu da ima pun iznos novca potrebnog za realizaciju planirane investicije. Tek onda konkuriše na objavljeni konkurs Uprave za agrarna plaćanja koja će realizovati IPARD program u Srbiji.

Sredstva iz IPARD-a namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima Evropske unije.

S. G.