banner-image

LSV:Zakonom zabraniti prodaju zemlje strancima

Liga socijaldemokrata Vojvodine danas je ponovo zatražila održavanje sednice parlamenta i usvajanje zakonskog rešenja kojim bi bila onemogućena prodaja zemlje strancima.

Ta stranka je u saopštenju pozvala predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se sazove sednica na kojoj bi se razmotrila sva planirana rešenja i usvojen predlog za izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu čime bi bila onemogućena prodaja zemlje strancima, saopšteno je iz LSV.

Oni podsećaju da je ostalo još četiri i po meseca do 1. septembra kada stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.

LSV takođe podseća i da je ministar Nedimović nedavno najavio da će zakon biti izmenjen na vreme i dodaje da je prethodno potrebno da organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predoči im sva rešenja koja planira.

LSV upozorava da bi svaki dan posle 1. septembra „bio katastrofalan“, jer bi državljanima EU zemlja bila jeftina spram cena u EU, što bi dovelo do toga da naši građani postanu „nadničari na rođenoj zemlji“.

Stranka navodi i da je krajem 2015. podnela niz amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, među kojima je bio i predlog za primenu slovačkog modela koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da tu živi deset godina, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ izda neophodnu dozvolu da kupe zemlju, ali da su nadležni skupštinski odbori te amandmane odbili.

(Agencije)